ISLIM GÜMÜSTEKIN | Şubat | 2023 | KÖSELER | Okunma: 243
Hayati hakkinda genis bir bilgi bulunmayan Süleyman Çelebi Hazretleri, tahminen 1351 yilinda Bursa’da dünyaya gelmistir. Babasi Orhan Gazi zamaninda Iznik medreselerinden müderrislik eden Seyh Mahmud’un oglu ve I. Murat dönemi vezirlerinden Ahmet Pasa oldugu ifade edilmektedir. Süleyman Çelebi’nin, Osmanli devleti kurucusu Osman Gazi’nin kayin babasi Seyh Edebali’nin üçüncü göbekten torunu oldugu nakledilmektedir. Tahsil hayatina yönelik yeterli bir bilgiye sahip olamasak da onun yetistigi aile ortamindan itibaren ilmi hayat ile iç içe oldugu anlasilmaktadir. Onun özellikle Sultan Bayezit’in Divan-i Hümayun imamligina, daha sonra Emir Sultan Hazretlerinin tavsiyesiyle Ulu Camii’nin imamligina getirilmis olmasi onun hem yöneticiler nezdinde hem de halkin manevi rehberleri arasinda saygin bir konuma sahip oldugunu gösterir.
Bursa’da Mevlevi veya Halveti oldugu tahmin edilen bir seyhe intisap etmesi sebebiyle Dede; hanedana, asil bir sülaleye mensup olmasi nedeniyle de Çelebi unvani aldigi ifade edilmektedir. Literatürde seyr-ü sülukûna dair herhangi bir bilgi yer almasa da onun 1409 yilinda kaleme aldigi Mevlid (Vesiletü’n- Necat) isimli ilk ve tek eseri onun hem Islami ilimlere vukufiyetini hem de tasavvufi derinliginin çerçevesini göstermesi bakimindan önem tasir. Bu eser, kisa zaman içerisinde halk arasinda en çok ragbet edilen eserler arasinda yer almis ve her dönemde toplum üzerinde çok büyük tesirler birakmistir. I. Murat Hüdavendigar ve Yildirim Bayezit devirlerinde yasayan Süleyman Çelebi, Fetret devri olarak adlandirilan o siyasi çekisme, ayrilik, parçalanma dönemine taniklik etmistir. Bu problemler, ayni zamanda insanlarin inanç dünyasinda da karisikliklarin, dinin esasini bozan batil anlayislarin ortaya çikmasina sebep olmustu. Süleyman Çelebi de o zaman araliginda Bursa Ulu Camii imami olarak görev yapmakta idi. Iste o dönemde kaleme aldigi Mevlid-i Serif’in yazilis hikayesi böyle bir ortamda cami cemaati içerisinde tanik oldugu bir olay çerçevesinde baslamistir.

Yazinin tamami derginin Subat 2023 sayisinda.

Muhterem Müslümanlar, acizane insanlara ögüt verecek ve onlari irsad edecek...

Çocuk fitratin en saf ve en temiz halidir. Bütün saflasma ve temizlenme süreçlerimizi çocuklasma süreci olarak da adlandirmak mümkün....

Ilim ve Irfan dergisinin Nisan 2024 sayisi yetimler dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016