SAADETTIN ACAR | Mayıs | 2020 | KÖSELER | Okunma: 757
Naksibendiye tarikatinin kurucusu, büyük mutasavvif. Asil adi Hace Muhammed bin Muhammed el- Buhari’dir. Meshur lakabi Bahaeddin, isminin önüne geçmistir. Muhammed Bahaeddin, Hicri 718 (M. 1318) yilinda ilim ve tasavvuf besigi Buhara’nin yakinlarinda bulunan ve daha sonra kendisinden dolayi Kasriarifan adini alacak olan, Kasrihindüvan’da dünyaya gelmistir.
Ailesinin Peygamber Efendimizin soyundan geldigine ve dedeleri arasinda Cafer-i Sadik Hazretlerinin de bulunduguna dair rivayetler bulunmaktadir ancak agirlikli görüs bu rivayetlerin zayifligi yönündedir.
Üç günlük bebekken döneminin önde gelen sufilerinden Baba Muhammed Semmasi tarafindan manevi evlat kabul edilmis ve Baba Muhammed Hazretleri, yaninda bulunan müridi Seyyid Emir Külal’i onun terbiyesiyle görevlendirmistir. Bu tarihten sonra; evlilik çaginda kendisi için uygun görülen gelin adayi konusunda fikrini almak üzere ziyaretine gittigi Seyh Muhammed Semmasi’yle, bir daha karsilasmadigi rivayet edilmektedir.
Uzun yillar büyük mutasavvif Emir Külal Hazretlerinin yaninda kalan Muhammed Bahaeddin, burada birçok manevi haller yasamis, tasavvufi anlamda çok yüksek makamlara ulasmistir.

(Yazinin tamami derginin MAYIS, 2020 sayisinda, sayi: 93)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016