AHMET HAMDI UZUNYOL | Mart | 2018 | KÖSELER | Okunma: 1235
Sah-i Hazne lakabiyla meshur olan, Naksibendi-Haznevi yolunun kurucusu, mürsid-i kâmil Seyh Ahmed Haznevi 1887’de, Suriye’nin Kamisli sehrine bagli Hazne köyünde dünyaya geldi. Babasi Molla Murat’tir.
Asillari Agri Dogubeyazit’tan olan aile önce Sirvan’in Mavit köyüne ardindan da Mardin’in Banihe köyüne göç etmis, orada bir müddet kaldiktan sonra Sengal ovasindan simdi Suriye’de yer alan Asitan bölgesine geçmistir.
Seyh Ahmed Haznevi dogmadan önce annesi Amine Hanim bir rüya görmüs ve rüyada iki salih evlada sahip olacagi kendine müjdelenmistir. Rüyasini, beyi Molla Murat Efendiye söyle anlatmistir: “Rüyamda, günesin sag omzum üstüne, ayin ise sol omzum üstüne indigini gördüm.” Molla Murat bu rüyayi, kendinden iki salih evladin dogacagi ve birinin Müslümanlara faydali olma hususunda günes gibi, digerinin ise ay gibi olacagi yönünde yorumlamistir. Aradan kisa bir zaman geçmis ve Amine Hanimdan önce Ahmed Haznevi, iki yil sonra da Molla Mustafa Efendi dünyaya gelmistir.
Seyh Ahmed Haznevi babasinin burada 1903’te vefa¬tinda sonra Diyarbakir tarafina gelir. Köy köy dolasarak yörenin alimlerinden ilim tahsil eder. Burada son olarak meshur alim, allame ve muttaki bir zat olan Seyda Mela Hüseyin Küçük’ün medresesinde ilim görür. Üstün ahlakiyla, keskin zekasiyla, olgun akliyla arkadaslari arasinda itibar görür. Ilmini ve tahsilini tamamlayarak icazet alir.
Daha sonra Nusaybin’e bagli Kirtvin köyünde imamlik yapar. Burada seyyide Emine Hatun ile evlenir. Ahmed Haznevi bir manevi mürsid arayisindadir ayni zamanda. Suriye’nin dogusundan yaya olarak Nursin’de yasayan ehl-i hal ve ehl-i kemal, Naksibendiye’nin büyüklerinden mürsid-i kâmil Hazret Muhammed Diyaüddin’in yanina gelir, manevi dersini alir, seyr-ü sulükûne baslar.
Intisabinin ardindan Hazne’ye döner. Ilmin ve seriatin nesri için büyük bir ask ve sevkle mürsidinin talimat¬larina uygun bir sekilde vazifelerini ve evradini yerine getirir.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016