SAADETTIN ACAR | Aralık | 2017 | KÖSELER | Okunma: 1080
Ebu Eyyüb el-Ensari’nin baba tarafindan soyu Zeyd bin Halid bin Küleyb bin Salebe bin Abd bin Avf bin Ganem bin Neccar el-Ensari el-Hazreci, anne tarafindan ise Zeyd bin Hind binti Sa’d bin Amr bin Imrü’l-Kays seklindedir.
Medine’de dogan Hazret-i Ebu Eyyüb, Hazrec kabilesinin önemli kollarindan olan Neccarogullarinin ileri gelenlerindendir.
Bedir, Uhud, Hendek, Hayber ve Tebük savaslarina katilan Hazret-i Ebu Eyyüb, Hazret-i Ömer döneminde Suriye, Filistin ve Misir seferlerinde hazir bulunmustur. Hazret-i Osman’in evi asilerce kusatilip evinden çikma¬sina izin verilmedigi günlerde, Hazret-i Ali’nin teklifiyle bir müddet Müslümanlara imamlik yapmistir. Hazret-i Ali ile Hazret-i Muaviye bin Ebi Süfyan arasindaki ihtilafta Hazret-i Ali’nin yaninda yer alan Hazret-i Ebu Eyyüb, Emeviler döneminde Misir ve Kibris fetihlerine istirak etmistir. Ilerlemis yasina ragmen Istanbul kusatmasina da katilmis, yolda hastalanarak vefat etmis ve vasiyetine uyularak surlarin dibine defnedilmistir. Allah Resulü’nün vahiy katiplerinden olan Hazret-i Ebu Eyyüb, Resulullah Efendimizden 150 civarinda hadis nakletmistir.
Allah Resulü’nün hayatinda, ensar arasinda, Kur’an-i Kerim’i ezbere bilen bes hafizdan biri oldugu belirtilmektedir.
Medine’ye Hicret gerçeklestikten sonra Resulullah Efendimiz, “Ikiser ikiser, Allah için kardes olunuz!” diye buyurunca Enes bin Malik’in (ra) evinde kirkbes civarinda ensar ve muhacir ahiret kardesligi anlasmasi yapmis, burada Ebu Eyyüb, Medine’ye gelen ilk ögretmen Musab bin Umeyr (ra) ile manevi kardes olmustur.
Eyyüb, Halid, Abdurrahman ve Amre adinda dört çocugu olmus, Araplarda adet oldugu için büyük çocugu ile künye almis ve Ebu Eyyüb olarak bilinmistir.


Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisinin Aralik, 2017; 64. sayisinda.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016