M. SALIH CEZRA | Ocak | 2016 | KÖSELER | Okunma: 2149
Seyh Muhammed Hazretleri buyuruyor ki, “Hazneviye tarikatimizin bidat ve hurafelerden korunmasinin sebebi bu tarikatta ilmin ve alimlerin varligidir.” Bilindigi gibi bütün zor ve sikintili sartlara ragmen Seyh Muhammed Muta’ Hazretleri Suriye’de, Haseki yakinlarindaki Telirfan’da devasa bir medrese kurmustur.
Masraflarini kendilerinin karsiladigi bu ilim kurumunda yüzlerce talebe yetistirmektedir. Kur’an ögretimine de ayrica önem veren Seyh Muhammed Muta’ Hazretlerinin bu medresesinden, bütün sikintilara ragmen sadece bu yil yüzden fazla hafiz mezun olmustur. Kur’an-i Kerim’i en güzel sekliyle okuyan ve ilmi alanda çok iyi yetisen bu ögrenciler gittikleri yerleri fethetmekte, hikmet ve anlayisla Allah’in dinini yaymaktadirlar. Nezahet, nezaket ve ihlasla donatilmis olan bu ilim sevdalilari, “Insani, Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel ögütlerle çagir.” (Nahl, 125) ayeti dogrultusunda hareket ederler. Dolayisiyla siyasi tartismalardan, suistimallerden ve asiriliklardan kaçinirlar.
Seyh Muhammed Muta’ Hazretlerinin sadece Türkiye’de otuz dokuz medresesi bulunmaktadir. Farkli vilayetlerde bulunan bu medreselerdeki ögrenciler adabin yanisira fikih, dil ve edebiyat gibi çesitli ilimleri tahsil etmektedirler. Seyh Hazretleri ögrencilerine sürekli olarak ilim ehlinin adabini ögretiyor ve onlara, “Ilim ögreniniz, ilim için de agirbaslilik, vakar ögreniniz, kendilerinden ilim ögrendiklerinize karsi alçakgönüllü olunuz.” hadis-i serifini hatirlatiyor. Ayrica sürekli bir biçimde ilme ve tasavvufa kaynaklik eden ve Hazret- Peygamberin, “Allah’i görüyormusçasina ibadet etmendir, sen O’nu göremezsen de O seni görür.” seklinde tanimladigi ihsan makamini vurguluyor ve bir nevi ihsan makami sayilan ilmin ve tasavvufun önemi üzerinde duruyor.
Seyh Hazretleri söyle buyurmustu, “Tasavvuftaki samimiyetin oraninda ilminin etkisi ve bereketi oluyor.” Seyh Hazretleri ögrencileriyle sohbet edip onlara nasihatlerde bulunurken onlara Imam Safii’nin (ra) su mübarek sözlerini hatirlatti: “Sen hem fakih ol hem de sufi sadece birisi olma. Sana Allah için nasihat ediyorum, sadece fakih olanin kalbi kati olur, sadece sufi olan da cahil olur, cahil nasil islah etsin ki?”

(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisinin Ocak (2016) sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016