YOL BILGISI | Eylül | 2012 | KÖSELER | Okunma: 14066
Tarih boyunca bütün büyük tarikatlar çesitli alt kollara ayrilmistir. Tarikatlarin dallanip budaklanmasinda, bu kollari tesis eden mürsidlerin yaptigi içtihad ve tecdidler etkili olmustur. Naksibendiyye’yi köklü bir agaca benzetirsek, kollari için de bu agacin dallari diyebiliriz. Bu kollardan birisi, belki de günümüzdeki en güçlü olani Hazneviyye tarikatidir.

Hazneviyye tarikati Naksibendiyye’nin en yaygin kolu olarak bilinen Halidiyye ekolünden gelmektedir. Tarikatin kurucusu büyük bir ilme ve fazilete sahip olan ve Sah-i Hazne adiyla bilinen Seyh Ahmed el-Haznevi’dir (ks) (1886-1950).

Haznevi yolunda Seyh Ahmed el-Haznevi’den sonra mürsitlik görevini sirasiyla Seyh Masum (ks), Seyh Alaaddin (ks), Seyh Izzeddin (ks) ve Seyh Muhammed el-Haznevi (ks) yerine getirmislerdir. Bu büyük zatlar ömürlerinin son anina kadar kutlu görevlerini hakkiyla yerine getirmek için çalismislar, etraflarinda bulunanlara bütün hal ve tavirlariyla her zaman güzel örnek olmuslardir.


Hazneviligin yegane temsilcisi

Seyh Muhammed Hazretleri 22 Ekim 2005 tarihinde, Ramazan ayinda, Medine-i Münevvere yakinlarinda geçirdigi elim bir trafik kazasi sonucu bu dünyadaki görevini tamamlayarak ebedi aleme göç etmislerdir. Açiklanan vasiyetnameleri ile kendisinden sonra yerlerine alim ve mutasavvif bir zat olan, hikmet sahibi Seyh Muhammed Muta’ el-Haznevi’yi (ks) halife olarak birakmislardir.

Sey Muhammed Muta’ (ks), Haznevi Medresesinde yetismis, ilim ve hikmet sahibi, Seyh Muhammed Hazretleri gibi mümtaz bir alim ve arifin yaninda icazet almis bir sahsiyettir. Seyh Muhammed Hazretleri, hem ilmi hem de tasavvufi anlamda ona icazet vermistir.

Burada su hususa dikkat çekmek gerekir: Bugün Haznevi ailesi çok büyümüs ve genislemistir. Bundan dolayi Haznevi kelimesiyle lakaplanan , kendisini bu aileye mensup gösteren veya bu ailenin bir sorumlusu gibi davranan, bir vasiyet uydurup seyhlik iddia eden herkesin tarikatla ilgisi oldugu ve Haznevi tarikatini temsil ettigi düsüncesine kapilmamak gerekmektedir.

Surasi kesindir ki, bütün dünyada Haznevi tarikatini, kesintisiz bir sened ve saglam bir vasiyetle Seyh Muhammed el-Haznevi’nin (ks) oglu Seyh Muhammed Muta’ (ks) temsil etmektedir. Ondan baska hiç kimse, Haznevi tarikatini temsil etme yetki ve selahiyetine sahip degildir. Bu durum ise vakif olan herkes tarafindan bilinen bir gerçektir.

...

(Yazinin devami Ilim ve Irfan Dergisi Eylül 2012 sayisinda...)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016