Ilim ve Irfan dergisi Haziran sayisinda okuruna, “Tatil, heba edilmis zaman olmasin!” uyarisiyla sesleniyor. 10. sayisina ulasan Ilim ve Irfan, kendi alaninda basarili bir biçimde yoluna devam ederken, hayatin özünü kusatan temel dinî, ahlakî ve insanî ilkeleri ilmin ve irfanin süzgecinden geçirerek günümüze tasiyor. Dinî hassasiyetimizi bireysel ve toplumsal hayattan soyutlamadan ele alan, denge ve ahenkle hayatin bütününü kusatan dergi okurun kalbine girmeyi basariyor.

Usta çizer Hasan Aycin, bu sayida, Kelimat-i Kudsiyye baslikli kösesinde Vukuf-i Adedî kavramini çiziyor. Sorgu-Sual’de ise Bursa Il Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay konuk ediliyor: Gençlik yillarinizda sizi en çok etkileyen kitap hangisiydi, sorusuna Prof. Ay, Huzur Sokagi seklinde cevap veriyor.

Ilim ve Irfan, mevsimin özelligini dikkate alarak üzerine düsen sorumlulugu fazlasiyla yerine getiriyor ve tatilin heba edilmemesi gerektigini, tatilde yapilabilecek çok farkli alternatiflere isaret ederek vurguluyor. Tatil dosyasiyla okuruna hitap eden dergi, zaman kavraminin önemini hatirlatiyor. “Hiçbir zamanin tekrari yoktur.” diyen dergi, bu yüzden tatilin iptal olunan zaman olmamasi gerektigini söylüyor.

DOYA DOYA TATIL IÇIN BÜYÜK TÜYOLAR
Dosya kapsaminda Ismail Acarkan, Kâmil Yesil, Zeki Bulduk ve Cesur Küçük’ün yazilari yer aliyor. Ismail Acarkan, “Vakit Hesabi Sorulacak Büyük Bir Nimettir” baslikli yazisinda, “Geçmisin üzüntüsü ve gelecek kaygisina-endisesine düsmek vaktimizi (su animizi) dogru degerlendirmeye engeldir. Insanin elinde olan bulundugu andir. Nitekim söyle denilmistir: “Ey nefis! Bil ki, dünkü gün senin elinden çikti. Yarin için ise elinde bir senet-teminat yok ki ona sahip oldugundan emin olasin. Öyle ise hakiki ömrünü bulundugun gün bil.” diyerek, elimizde bulunan tek zamanin simdi oldugu vurgusuyla bu hazinenin degerinin bilinmesini vurguluyor. Kâmil Yesil ise, yazisinin merkezine çocuklari aliyor, tatilin, çocugu hayata ve ibadete hazirlamak için en kiymetli oldugunu ifade ediyor. Zeki Bulduk da çocuktan çocukluga gidiyor ve kuzu güden çocuklarin tatilini anlatiyor. Yazisini da hepimizin yüregine dokunan içli bir soruyla bitiriyor: Yetimler tatil vakitlerinde nereye giderler?

Cesur Küçük de, “Hadi Köyümüze Gidelim!” baslikli yazisinda sehirdekileri köyün serinligine ve güzelligine götürüyor; bir koyun ya da inekten süt sagin; tarlada çalisin, köylülerle sohbet edin; tas degirmeninde bugdaylarin un olmasini izlemeyi de unutmayin, diyor.

VAKIT, SALIH AMELLE DEGERLENIR
Derginin Irfan Kaynagi kösesinde düzenli olarak yazilari yer alan Seyh Muhammed Muta’ Haznevi’nin yazisinin basligi: Vakit, Allah Yolunda Sarf Edilirse Deger Kazanir.

Seyh Muhammed Muta' Haznevi, babasi merhum Seyh Muhammed Haznevi’nin hayatindaki vakit disiplininden hareketle vakit kavraminin önemine, vaktin Allah yolunda nasil sarf edilecegine isaret ediyor. “Seyhimiz hayatinin her aninda sevabini Allah’in yanina gönderdigi bir salih amel kaydetmistir. Girmedigi bir hayir kapisi birakmamistir, hepsinden de büyük paylar almistir. Bunda bir gariplik yoktur, Seyhimiz gibi ârif-i billah olanlar, diger insanlara nispetle vaktin kiymetini ve önemini idrak ediyorlardi. Bu yüzden vakitlerine karsi çok dakik davranirlardi. Yalnizca akillilar bu nimeti idrak eder ve nimeti verene sükretmek için ciddiyetle çalisirlar.” diyerek vaktin hayir kapilarini açarak ve salih amel isleyerek degerlendirilmesi gerektigini belirtiyor.

ILIMDEN IRFANA DOLU DOLU BIR DERGI
Prof. Dr. Süleyman Derin, hayatimizi zehirleyen önemli bir manevi hastaligin teshisi ve tedavisi yolunda yazisini kaleme almis. “Giybet Ederek Kendimizi Temize Çikaramayiz” baslikli yazi, bir toplumsal kangrene dönüsen giybet hastaligini her yönüyle gündemimize tasiyor. Prof. Dr. Derin: “Islam günahkâra degil günaha düsmandir. Günah isleyen, hata ve kusur isleyenler bizim dinde kardeslerimizdir, onlara hatalarini nezaketle söylemeyip de arkalarindan çekistirmek veya onlara kaba sekilde muamele etmek seytana yardim etmektir. Zira bu tür davranislar günahkâri Islam’dan daha da uzaklastiracak, arsiz biri haline getirecektir.” diyerek, hem giybetin hem de diger günahlarin islenmesi hususunda izlememiz gereken yolu, yöntemi vurguluyor.

Ilimden irfana ve hayata okuruna genis bir alanda dolu dolu bir dergi sunan Ilim ve Irfan’in bu sayisinda, Saadettin Acar, Türkistan piri seyh Ahmet Yesevî Hazretlerinin portresini kaleme aliyor. Hoca Ahmed Yesevî Hazretleri hepimiz tarafindan bilinen derin saygisi ve muhabbetiyle zihinlerimizde tazedir: 63 yasina geldiginde, Efendimizden daha fazla bu dünyada kalmak istemediginden, tekkesinin avlusunda bir çilehane yaptirmis ve o tarihten sonra yer altinda zikir ve ibadetle mesgul olmustur. Buradan da vefatina kadar hiç disari çikmadigi belirtilmektedir.

Mona Islam, derin tefekkürün doruklarinda tarihî hadiseleri yorumlarken ince bir noktayi da gözler önüne seriyor. Hz. Adem, Iblis ve melekler arasindaki yaratilis farkinin neden ve niçin insan tarafina üstünlük olarak temayül ettiginin inceliklerini dikkatlere sunuyor.

Hüseyin Türkoglu, okuru hâlâ ruhlarda ve kulaklarda ezanlariyla yankilanan, yasayan Endülüs’e götürüyor, Endülüs’ten bugüne, bugünden Endülüs’e bir gönül köprüsü kuruyor.

Dergi bu sayisinda Adana’da gerçeklestirilen ve onbinlerce peygamber âsiginin istirak ettigi, Kutlu Dogum etkinligini genis bir biçimde sayfalarina tasiyor. Adana Mimar Sinan Kültür Merkezinde gerçeklestirilen Kutlu Dogum etkinliginde Seyh Muhammed Muta’ Haznevi gönüllere hitap etmis ve Resulullah Efendimizin ahlakini örnek alinacak en güzel ahlak olarak anlatmisti. Bu konusmanin tam metni kalici bir hatira olarak dergi sayfalarinda yer aliyor. Dergi ayrica güzel bir müjde olarak da okurlarina bu tarihî etkinligin DVD’sini hediye ediyor.

Ilim ve Irfan ailemiz bölümüyle, hanimlarin ve çocuklarin gönlünü kazanmayi biliyor. Dergi bu sayida çocuk sayfalarini artiriyor ve onlara yepyeni bir çizgi hikaye sunuyor: Çoban Agaci.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016