SAADETTIN ACAR | Haziran | 2020 | BASLARKEN
Bu yil mübarek ramazan ayini buruk bir ruh haliyle idrak ettik. Camilerimiz kapaliydi, cemaatle teravih namazlarindan, mukabelelerden ve Ramazan’in birçok güzelliginden mahrum kaldik. Sokaklarimizda ve sehirlerimizde Ramazan heyecanini paylasamadik. Bu açidan tarihin en garip, en buruk Ramazan’inin ardindan, evlerimizde bir basimiza bayrami geçirdik.
Zor da olsa, içimiz buruk da olsa rahmet, magfiret ve cehennem azabindan kurtulus ayi, Kur’an ayi olan Ramazani yolcu ettik. Rabbimizden, eksigiyle gedigiyle, hatasiyla sevabiyla dergah- i izzetinde kabul buyurmasini niyaz ediyoruz. Tabi yasadigimiz bu istisnai pandemi sürecinin yaninda, her Ramazan sonrasi oldugu gibi, hüznümüzü artiran ve cevabini vermekte zorlandigimiz sorularimiz da var. Acaba idrak edebildik mi, ihya olabildik mi, bilmiyoruz. Bir daha kavusur muyuz, emin degiliz.
Elbette bu mübarek ayda, her yil oldugu gibi bazi güzel huylar edindik. Islam’la, dinle diger aylarda olmadigi kadar yakin bir iliskimiz oldu. Insani ve Islami duyarliligimiz bir nebze de olsa artti. Peki, bu duyarligimiz Ramazan-i seriften sonra nasil olacak? Burada kazandigimiz güzel huylari Ramazan sonrasina nasil tasiyacagiz? Daha da önemlisi bu yilin Ramazanindan bize ne kaldi; hangi kötülügü hayatimizdan çikardik, hangi güzellikleri hayatimiza tasidik? Yoksa üzerinden yeni bir Ramazan geçmemis gibi hayatimiza devam mi edecegiz? Acizane kanaatimce, Ramazan sonrasinda sormamiz gereken asil büyük sorularimiz bunlardir. Oysa Ramazan ayi geçti ama mükellefiyet ve mesuliyet devam ediyor. “Sana yakin (ölüm) gelene kadar Rabbine ibadet et!” buyurur yüce Rabbimiz, kerim kitabinda. Ramazan bitti, evet ama kulluk, can bedende oldugu sürece devam edecek çünkü.
Ramazan ayi, orucuyla, teravihiyle, mukabelesiyle, sadakasiyla muazzam bir mekteptir. Bu mektep, tüm mektepler gibi sadece o anlarda degil tüm hayat boyunca bize isik tutacak dersler verir. Bu açidan bakinca Ramazan mektebinden hayatimiza tasiyacagimiz çok önemli dersler oldugunu görürüz. Bunun ne kadar idrakindeyiz?
Üstad Sezai Karakoç’un güzel ifadesiyle “Oruç tek basina belli basli ibadetlerden oldugu gibi, bir de diger ibadetlerin yatagi olmak gibi bir özellik tasiyor. Öbür ibadetleri çagiran, toplayan ve sunan bir yani var.” Ramazan bu anlamda muazzam imkanlarla ve firsatlarla geldi ve geçti. Onun bu özelliginden Ramazan sonrasina ne tasiyacagiz acaba?
Bir de yanlis bir algilamamiz var, düzeltilmesi gereken. Tabiri caizse bir hamam gibi görüyoruz bu mübarek zamanlari; girdik, temizlendik ve çikiyoruz. Sonra da hayata kaldigimiz yerden devam ediyoruz. Böyle mi olmali Ramazan algimiz? Evet, bu ayin arindirici ve temizleyici bir gücü var ama bu, Ramazan ayindan sonrasi için garanti olabilir mi?
Süphesiz bu ayda dinle temasimiz artti, çok sükür. Kur’an’la ulfet ve ünsiyetimiz ziyadelesti. Ama asil olan bu iliskiyi Ramazan sonrasinda da devam ettirmek olmali, degil mi? Ramazan ayi bize bir seyler katmali, ondan bize bir seyler kalmali, degil mi? Yani Ramazan ayinda tuttugumuz oruçlar sadece Ramazan ayinda degil Ramazan sonrasinda da bize bir seyler kazandirmali. Sadece fakirin halinden anlamak, ya da sabahtan aksama aç kalmak diye yorumlayamayacagimiza göre, çok ince bir durum var Ramazan ayinda. Bunun ne kadar bilincindeyiz?
Bu sorularla Ramazan-i serifi ugurlarken Allah Tealadan, yasadigimiz bu zor zamanlari kolaylastirmasini, taatu ibadetlerimizi daim kilmasini, Ramazan mektebinden dersler ve ögütler alarak hayatimizi devam ettirme suurunu nasip etmesini diliyoruz. Bu büyük pandemi musibetinden de ibretler alarak çikmayi hepimizi muvaffak kilsin. Amin.


Ömer Döngeloglu Hocamizin Ardindan

Bir dönem dergimize de degerli yazilariyla destek veren çok degerli ilahiyatçi-yazar Ömer Döngeloglu Hocamizi, Ramazan-i Serif ayinda rahmet-i Rahman’a ugurladik. Üzüntümüz çok büyük. Uzun yillara dayanan dostlugumuzda daima iyiligine, güzelligine, ümmetin hayri ve uyanisi için büyük bir gayretle kosturmasina sahit oldugumuz merhum Hocamizin vefati, Müslümanlar açisindan çok büyük bir kayiptir. Ama neylersiniz ki “Hüküm Allah’indir.” ve “Muhakkak Allah’tan geldik ve dönüsümüz de O’nadir.” Cenab-i Mevladan degerli Hocamiza rahmet ve magfiret diliyor; ailesine, sevenlerine ve tüm Müslümanlara sabr-i cemil niyaz ediyoruz. Mekani cennet, makami ali olsun.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016