Babam Seyh Hazretlerinin su iki beyti tekrarladigini çokça duyardik; buyuruyordu ki: “Saban’in yirmisi geride kaldiginda geceli gündüzlü su içmeyi sürdür/ Sakin küçük bardaklarla içeyim deme çünkü zaman bayagi daralmistir artik.” Yani mübarek Saban’in sadece birkaç günü kalip Ramazan ayi yaklastiginda sen ey Müslüman, o yasakli günler baslamadan evvel büyük bardaklarla su içmeye bak çünkü vakit daralmistir.
Kuskusuz bu ilk açiklama, söz konusu iki beytin yüzeysel manasidir. Gerçek ve derin olan ikinci anlamina gelince; Seyh Hazretleri bunu söyle açikliyordu, buyuruyordu ki: “Ey insan, ömrünün çogu seni terk edip gittiginde yani yasantinin büyük bir kismini geri biraktiginda, salih amel ve hayirli isleri -geceni gündüzüne katarak- sürekli hale getir. Evet, iyi amellerini kat kat artir. Bu noktada ciddi bir sekilde kollari sivayip ise koyulman gerekir. Çünkü senin hayat günesin artik batmaya yüz tutmus, ölüm anin yaklasmistir. Yarin pisman olacaksin ancak pismanlik da fayda vermeyecek. Bu yüzden salih amellerini çogaltman gerekir bu senin üzerine bir vecibedir. Gençlerden daha fazla hayirli ve güzel isler yapman gerekir. Bildigin gibi ölüm; küçük ile büyük, saglam ile hasta arasinda fark gözetmiyor. Bu yüzden gençlik günlerini gaflet, oyun ve nefsin kötü arzularina uyma noktasinda geçiren kisinin, eksiklerini telafi etmesi, gece-gündüz gayret sarf ederek ömrünün geri kalan kismini ibadetle ve Allah’in zikriyle geçirmesi gerekir.”
Aziz kardeslerim, bu dünyadaki mevcudiyetimizi firsat bilip faydali hale getirmemiz gerekir. Bedenimizin saglikli günlerini ganimet bilerek, bos vakitlerimizi iyi degerlendirmemiz lazimdir. Ayrica gençligimizi firsat bilip onu Allah’in yoluna yönlendirmemiz zorunludur. Yani ibadetlerimizi, hayir ve hasenatimizi çogaltmaliyiz ki Allah nezdinde makamimiz yücelsin. Nitekim Hazret-i Peygamber buyuruyor ki: “Bes sey gelip çatmadan evvel besinin kiymetini iyi biliniz: Ihtiyarlik gelip çatmadan gençliginizin; hastalik yakaya yapismadan önce sihhatinizin; fakirlesmeden evvel zenginliginizin; mesguliyetler etrafinizi sarmadan bos vaktinizin ve ölüm gelip çatmadan hayatinizin kiymetini iyi biliniz.” (Buhari, Rikak, 3; Tirmizi, Zühd, 25)

(Yazinin devami derginin Mayis sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016