IRFAN KAYNAGI | Aralık | 2017 | IRFAN KAYNAGI
Âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun. Salat ve selam Efendimiz Muhammed’e, bütün al ve ashabina olsun.
Bendeniz, acizane, babam Seyh Hazretlerinden sunu duydum: “Sevgi ve muhabbet Naksibendiye tarikatinin en önemli ilkelerindendir.” Sözlerinin devaminda da su tespitleri yapiyordu: “Naksibendiye büyüklerine göre tarikatin iki temel esasi vardir: Birinci esas; eksiksiz bir sekilde seriat-i Muhammediye’ye uymaktir. Bu en önemli esas olup tarikatin olmazsa olmazidir. Bunda taviz söz konusu olamaz. Ikinci esas; sevgi, muhabbet, ihlas, samimiyet ve teslimiyettir.”
Babam Seyh Hazretleri hep buyuruyordu ki: “Müridin temel görevi muhabbet ehli olmasidir. Muhabbeti elde eden pek çok problemi asmis olur, her sey ona kolay ve basit görünür. Sikintinin derecesi ne kadar yüksek olursa olsun, ona basit gelir. Hatta sadece basit gelmez ayni zamanda onlardan lezzet alir. Her problemi kolaylikla atlatir.” Nitekim sair diyor ki, “Masukun ugruna sikintiya katlan, zira ask kolay degil/ Ask ugruna çektigin lezzetler tatlidir, aci degil.”
Yani sevgilinin aski ugruna katlandigin sikinti ve eziyetlerin hiçbir önemi yok; onlar çok tatli seylerdir. Nitekim sair, siirine söyle devam ediyor: “Eziyetlere katlan ki, sevgilinin güzelliginin aydinligindan nasiplenesin/ Sevgiliyi hosnut et, razi et ki, kavusmayi hak edesin.”
Kuskusuz bütün âsiklar masuklarina kavusmayi temenni eder, onu görmeyi arzular. Sevgiliye yakin olmayi iple çeker. Durum böyle olunca bu ugurda çektigi eza ve cefa umurunda bile olmaz. Halkin kendisiyle ilgili yorumlarina kulak asmaz ve böylece masukunun sevgisini kazanir, ona kavusmayi hak eder.


Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisinin Aralik 2017; 64. sayisinda.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016