IRFAN KAYNAGI | Temmuz | 2017 | IRFAN KAYNAGI
Kardeslerim, babam Seyh Hazretlerinden duydum, buyuruyordu ki, “Kalp katiliginin en büyük sebebi günahlardir. Insanin isledigi her günah kalbinin katiligini artirir. Süratle tevbe edip samimi bir sekilde Allah’a dönmedigi takdirde kalbinin karanligi ziyadelesir.”
Ondan sonra tul-i emel yani uzun yasama arzusu gelir, kisi dünyevi istekler pesinde kosar. Zaten insanin nefsi, -dogasi geregi- sonu gelmeyen seyleri ister. Istedigi seylerin tahakkuku için de uzun zamana ihtiyaç vardir. Bu da insanin kalbini örten bir perde haline dönüsür. Allah’i anmaya engel olur. Artik Allah’a yakin olma arzusu körelir. Allah’in rizasinin pesinde kosmaz. Ölüm sonrasi hayati düsünmez. Ahiretteki sonsuz hayatinda rahatlamayi garantileme gibi bir derdi olmaz. Onun, sürekli nefsinin arzularini gerçeklestirmek için kosusturdugunu görürsün. Aslinda insan akillica düsünürse kalbini karartan en büyük faktörün günah oldugunu anlar. Gerçek olan da o ki, nefs, seytan ve dünyevi arzular disinda Allah ile kul arasinda herhangi bir engel yoktur.
Hazret-i Peygamber buyuruyor ki, “En insanlar sizler için en fazla korktugum sey, uzun yasama beklentisi ve hevaniza tâbi olmanizdir. Tul-i emel yani uzun yasama beklentisi ahireti unutturur. Nefsin hevasina tâbi olmak ise Hak’tan saptirir. Süphesiz dünya arkasini dönmüs gidiyor, ahiret ise bize yönelmis geliyor. Her ikisinin de çocuklari oldugunu bilirsiniz. Öyleyse dünyanin çocuklari degil ahiretin çocuklari olunuz. Çünkü bugün amel var hesap yok, yarin da hesap var amel yok.” (Suabü’l-Iman, 13/173)
Allah’a yemin olsun ki, aziz kardeslerim, sayet bu hadisin geregiyle amel etsek hem dünya hem de ahiret saadeti için kafi gelecektir.
Kalp katiliginin diger bir sebebi de çok konusmaktir. Buna göre yalan, giybet, dedikodu, mü’minlerin sirlarinin ortaya konmasi, fitne ve bozgunculuk gibi haram olan konusmalarin bir tek kelimesi dahi kalbin katilasmasi için yeterli nedendir. Haram olmayan ancak gerekli ve müstehap da olmayan lüzumsuz çok konusmalar da kalp katiligina sebep olur. Resulullah Efendimiz söyle buyuruyor, “Kendisini ilgilendirmeyen seylerden uzak durmasi kisinin güzel bir Müslüman oldugunu gösterir.” (Ahmed bin Hanbel, Müsned, 3/259)
Ayrica ihtiyaç fazlasi olan uyku da kalbi katilastirir. Çünkü asiri yeme ve içmeden kaynaklanan uyku, ibadet noktasinda insani tembellestirir, agirlik yapar; böylece kalp insani faydasina olan seyleri düsünemez hale gelir, kaskati kesilir.

(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisi Temmuz sayisinda. sayi. 59)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016