Ilim ve Irfan dergisinin Subat sayisi (sayi: 54) Mevlana Halid Bagdadi ve Halidilik dosyasiyla çikti.
Mevlana Halid ve Halidiye tarikati zor bir dönemde Müslümanlar için bir umut isigi olarak ortaya çikti. Bu büyük mürsid ve onun kutlu hareketi, Islam dünyasina, tabii bilhassa cografyamiza ve komsu cografyalara yeni bir dinamizm getirdi. Bu etkisinden dolayi da Mevlana Halid, neredeyse ittifakla “müceddid” olarak kabul gördü. Onun kutlu yolu bugün de, Türkiye basta olmak üzere pek çok Islam ülkesinde varligini, canliligini devam ettirmektedir.
Ilim ve Irfan dergisi hem bu hakikate dikkat çekmek hem de Halidilik yolunun adap ve ilkelerini hatirlatmak amaciyla titiz bir çalismaya imza atmis.
Dergide dosya kapsaminda Yrd. Doç. Dr. Abdulcebbar Kavak, Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Baz, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Saki Çakir, Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe ve Kutbeddin Akyüz imzalari yer aliyor.
Yrd. Doç. Dr. Abdulcebbar Kavak, Mevlana Halid’in ilim ve irfanla yogrulan hayatinin temel çizgilerini sunuyor okura. Dönemin sartlari karsisinda Mevlana Halid’in ortaya koydugu ilim ve irsad anlayisi bugün de önemli ve geçerlidir.
Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Baz, Mevlana Halid Bagdadi’nin ve Halidi mürsidlerinin Ehl-i sünnete olan bagliligini kaleme almis. Mevlana Halid’in hayatinda Ehl-i sünnete baglilik ve onu muhafaza etme düsüncesi önemli bir yer tutmustur.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Saki Çakir da Mevlana Halid’in halifelerinden bazilarinin hayatlarini ve irsad faaliyetlerini anlatmis. Yüzden fazla halifesi oldugu ifade edilen Mevlana Halid’in özellikle Anadolu’da faaliyette bulunan ve halen yollari devam eden halifelerini yazmis Yrd. Doç. Dr. Çakir.
Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe de Halidiligin bugün de yasayan temel ilkelerini, adap ve esaslarini kaleme almis.
Kutbeddin Akyüz ise, Mevlana Halid’den Hazneviye’nin kurucusu Seyh Ahmed Haznevi’ye kadar olan silsiledeki mürsid-i kâmillerin portresini sunuyor okura.
Derginin orta sayfalarinda düzenli olarak sohbetleri yer alan Seyh Muhammed Muta’ Haznevi’nin bu sayidaki sohbetinde Halidi yolunun esaslarinin ilim ve irfan üzere kuruldugunu ve yasadigini beyan ediyor.

Temel tasavvuf kavramlari
Derginin bu sayisinda Prof. Dr. Süleyman Uludag Islam’daki yeri açisindan uzlet, halvet ve inziva kavramlarini degerlendiriyor. Prof. Dr. Uludag, bu kavramlarin yasanmasinda dikkat edilmesi gereken hususiyetleri de ayrica vurguluyor.
Prof. Dr. Ali Akpinar, Hazret-i Isa’ya verilen mucizelerden hareketle bizlere verilen nimetlerin sükrünü nasil eda edebilecegimizi hatirlatiyor.
Islim Gümüstekin, Melamiligin piri kabul edilen Hamdun Kassar Hazretlerinin portresini sunuyor okura.
Abdullah Taha Orhan da yazisinda tasavvuf yolunun riza kapisi oldugunu vurguluyor. Orhan, riza makamini açiklarken su örnegi veriyor: Sufilerin efendisi, seyyidü’-t-taife Cüneyd Bagdadi’ye göre riza, Ilahi iradeye tâbi olarak, kulun kendi iradesini ve tercihini terk etmesidir.
Ahmet Edip Basaran bu sayida Ahmed Gazzali’nin Askin Halleri kitabindan hareketle yok olmak ve var olmak arasinda ask kavramini açikliyor.
Zahit Yakin, tasavvuf yolunun kaynaklarini anlattigi sayfada, Orta Asya’yi Islamlastiran Hoca Ahmed Yesevi’nin Divan-i Hikmet adli kitabini tanitiyor. M. Nezihi Pesen Kirkambar sayfalarinda tasavvuf büyüklerinden tadimlik sözler, hatiralar, ikazlar, irsadlar sunuyor okura.
Kemal Özer fitratin çagrisi hatirlatiyor, sütten yogurda sifaya giden yolu isaret ediyor.
Ilim ve Irfan dergisinin Subat sayisi Gülbahçe çocuk ekiyle birlikte gönüllere hitap ediyor.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016