Ilim ve Irfan dergisi 5. yilina girdi. Saadettin Acar yönetimindeki dergi tasavvufun ilim ve irfan deryasini günümüz hayatinin dikkatlerine sunuyor. Dergi, yeni sayisiyla birlikte 5. yilina girdi. Derginin 49. sayisi (Eylül, Yil: 5) hacci dosya konusu ediniyor. Dosya kapsaminda Prof. Dr. Selahattin Yildirim ve Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Baz yazilari yer aliyor.
Prof. Dr. Selahattin Yildirim, hac ve kurban ibadetinin Allah için ifa edilen iki büyük ibadet oldugunu dile getiriyor. Haccin ve kurbaninin manevi anlamina ve derinligine dikkat çeken Prof. Dr. Yildirim, ayni zamanda bu ibadetlerin sosyal hayata olan katkilarina da deginiyor.
Yrd. Doç. Ibrahim Baz ise, hacci dinimizi kemale erdiren ibadet olarak tanimliyor. Haccin iç âleme yapilan manevi yolculuklarla asil anlamini buldugunu belirten Yrd. Doç. Dr. Baz, haccin seairlerini de tek tek açikliyor.
Dosyadaki bu zengin yazilara M. Nezihi Pesen’in hazirladigi Kirkambar sayfalari da eslik ediyor. Dünyanin en güzel yolculugunun hac için olan yolculuk oldugunun vurgulandigi bu sayfalarda kurban kaninin bu sene sehitlerin kanlariyla bulustugu da ifade ediliyor.
Orta sayfada düzenli olarak sohbetleri yer alan Seyh Muhammed Muta’ Haznevi bu sayida, Naksibendi-Haznevi yolunun temel tasinin Sünnet-i seniyye oldugunu beyan ediyor. Seyh Muhammed Muta’ Haznevi, tarikatin, müride, güzel Islam ahlakini kazandirdigina isaret ediyor.

Sufilerin önderi kimdir?
Tasavvuf ve tarikatlar özellikle son dönemde güncelligini koruyor, elestiri oklarinin hedefinde yer aliyor. Yüzyillar içinde tasavvuf, yetistirdigi insan modeliyle topluma önderlik etmis, hayirli hizmetlerde öncülük etmis bir kurumdur. Bunun böyle oldugu erbabi tarafindan daima büyük takdirlerle dile getirilmistir. Sahanin otoritelerinden Prof. Dr. Süleyman Uludag bu sayidaki yazisinda, sufilerin önderi, mürsidi kimdir sorusuna kapsamli bir cevap veriyor ve, sufilerin mürsidi Resulullah’tir, diyor.
Ahmet Murat Özel, Ramazan ayi boyunca bulundugu Kudüs’ü anlatiyor okurlara. Özel, Evliya Çelebi’den hareketle su bilgiyi veriyor: Evliya Çelebi, Kudüs’te yetmis kadar dergahin bulundugunu söylemistir. Bunlarin çogu da gezginlerin, hacca giden dervislerin agirlanmasina hizmet etmistir.
Prof. Dr. Süleyman Derin bu sayida gerçek mürsidin özelliklerini anlatiyor. Temel tasavvuf kaynaklarindan hareketle olusturulan yazida, gerçek bir mürsid-i kâmilin temel özellikleri detayli bir sekilde anlatiliyor.
Prof. Dr. Ali Akpinar Kur’an’dan derslere devam ediyor, Hazret-i Hizir ve Musa peygamber kissasindan alinacak dersleri el aliyor.
Portre bölümünde Meryem Inci Nur Babadag, ömrünü Hakk’in rizasina adayan Ibrahim Desuki Hazretlerini anlatiyor.
Ismail Acarkan arkadaslik kavramini ele aliyor. Arkadasin, insani cennete de cehenneme de götürebilecegine dikkat çeken Acarkan, arkadas seçiminde nelere dikkat etmemiz gerektigini de isaret ediyor.
Mona Islam yol öykülerine devam ediyor. Mona Islam bu sayida büyü ve yalan kavramlari etrafinda modern zamanlarin bu konudaki çikmazlarina vurgu yapiyor. Tasavvuf sözlügünü Islim Gümüstekin hazirlamis: Ahlak, fazilet ve hilm. Mücahid Kaya, Hace Abdullah Ensari Herevi’nin Menazilü’s-Sairin adli eseri hakkinda bilgiler veriyor.
Ahmet Edip Basaran, Nuri Pakdil’in Baglanma adli eserini merkeze alarak insanin hakikate baglanmasini isliyor.
Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe ise Harameyn’de yasadigi manevi iklimi, bir umre ziyaretinin doyumsuz güzelliklerini anlatiyor.
Her ay Gülbahçe ekiyle birlikte okurlarina ulasan dergi ailede büyük küçük herkese hitap ediyor.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016