ILIM VE IRFAN | Haziran | 2016 | ILIM VE IRFAN'DA BU AY...
Ilim ve Irfan dergisi, Haziran sayisinda (sayi: 46) oruç özel dosyasiyla okurlarina bu manevi ayda ilim ve irfan ziyafeti çekiyor. Rahmet, bereket ve magfiret ayi olan Ramazan’a giriyoruz. Bu ayi, manevi iklimin bütün kalbi gidalarindan istifade ederek degerlendirmek gerekir.
Ilim ve Irfan dergisi, okurlarina bu manevi güzellikleri sunuyor. Orucu bir manevi ziyafet olarak degerlendiren dergi, bedenin açligini degil ruhun, kalbin doymasini gündeme getiriyor.
Oruç dosyasina Prof. Dr. Selahattin Yildirim, Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Baz, Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe, ve Ismail Acarkan yazilariyla katkida bulunuyor. M. Nezihi Pesen’in hazirladigi Kirkambar sayfalari da tadimlik bir Ramazan seçkisi sunuyor. Prof. Dr. Selahattin Yildirim, yazisinda Peygamber Efendimizin yasadigi Ramazan’i anlatiyor okura. Ramazan’a hazirlanmasi, iftar tarzi, duasi, itikaf gibi bölümler sade ve etkileyici bir anlatimla sunuluyor.
Orucun ruhunu ve ruhun orucunu Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Baz kaleme almis. Orucun manevi boyutunu, iç âleme katkisini anlatan Yrd. Doç. Dr. Baz, bedenin degil ruhun orucunu hatirlatiyor. Baz, orucun açlik olmadigini vurguluyor: “Oruç, aç kalmak degildir. Açlik basta olmak üzere nefsin isteklerine karsi sabirdir. Sabri en güzel sekilde ögreten ibadettir.”
Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe ise, duygulu bir yazi kaleme almis. Ramazan’a hos geldin diyen Yrd. Doç. Dr. Gökçe, Ramazan’la tanisanin meleklesecegini vurguluyor. Ismail Acarkan ise, orucumuzu bozmayalim uyarisinda bulunuyor. Orucun, yaratilis fitratimizi bize yeniden kazandirdigini belirten Acarkan, “Oruç öncelikle insani fitri olmayan her seyden koruyan ve tertemiz bir sekilde muhafaza eden bir ibadettir. Ikinci olarak ise mü’mini bu tertemiz fitrat ile tekrar bulusturup Allah’in yakinligi ve cemaliyle sereflendirerek sükrettirir.” diyor.
Derginin orta sayfasinda her ay sohbetleri yer alan Seyh Muhammed Muta’ Haznevi bu sayida bir ömür Ramazan ikliminde yasamamiz gerektigini anlatiyor. Seyh Muhammed Muta’ Haznevi sohbetinde orucun manasini söyle açikliyor: “Oruç hayatimizi düzene sokar ve ahlakimizi güzellestirir. Böylece günah ve isyanlardan uzaklasiriz. Çünkü bütün günahlar nefsin arzu ve isteklerine boyun egmenin sonucudur. Insan, nefsin arzularini gerçeklestirdikçe istah artar, istedikçe ister. Oruç, nefsin arzu ve isteklerini zayiflatir, bedene musallat olmasini engeller.”

Tasavvufsuz fikih, fikihsiz tasavvuf olmaz
Ilim ve Irfan dergisinin bu sayinda Prof. Dr. Süleyman Uludag, Allah’a ve O’nun (cc) yarattigi bütün manevi degerlere karsi edebimizin nasil olmasi gerektigini kapsamli bir sekilde anlatiyor. “Bir mü’minin hayati daima Allah Teala, Allah’in kelami ve Allah Resulü’nün sünneti ile baglantili olmalidir. Dindar bir mü’min itikat ve ibadet bahsinde oldugu gibi ahlak ve adap bahsinde de böyle bir baglanti ve iliski içinde olmaya özen gösterir.” diyor, Prof. Dr. Uludag.
Prof. Dr. Süleyman Derin ise tasavvuf ve fikih meselesini merkeze aldigi yazisinda tasavvufun fikihsiz, fikhin da tasavvufsuz olamayacagini vurguluyor. Prof. Dr. Ali Akpinar, Hazret-i Süleyman ve Belkis’in Kur’an’da geçen kissasini el aldigi yazisinda, hediyenin, hediyelesmenin önemini söyle anlatiyor: “Insani bir eylem olan hediye, karsiliksiz ve sürekli vermeyi seven yüce Yaratici’nin insanin özüne isledigi Ilahi temeli olan ve güzel insanlarda kendisini gösteren bir tutkudur.”
Mona Islam niyet, amel, sevgi, saygi gibi kavramlari merkeze aldigi yazisinda hayatimizda her alanda bir dengenin bulunmasi gerektigine isaret ediyor. Bu sayinin portresi olarak tasavvuf büyüklerinden Maruf Kerhi tanitiliyor. Biyografiyi Merve Sagan kaleme almis.
Yeryüzü mescitleri kösesinde, Filistin’in el-Halil sehrinde bulunan ve haziresinde Hazret-i Ibrahim’in de yattigi El-Halil Camii anlatiliyor.
Zahit Yakin, tasavvuf yolunun kaynaklarindan Ebü’n-Necip Ziyaüddin Sühreverdi’nin kalem aldigi Adabü’l-Müridin adli eseri tanitiyor.
Ahmet Edip Basaran, arayislar yazilarina devam ediyor; bu sayida, Rafet Elçi’nin kaleme aldigi Ahrar romanini degerlendiriyor.
Kemal Özer parfüm, deodorant gibi güzel koku olarak sunulan ama kimyasallarla doldurulan ürünlere dikkatleri çekiyor.
Her ay, Gülbahçe çocuk ekiyle birlikte ailenin tamamina hitap eden Ilim ve Irfan dergisi okurlarinin Ramazan’i dolu dolu geçirmelerini sagliyor.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016