ILIM VE IRFAN | Nisan | 2016 | ILIM VE IRFAN'DA BU AY...
Nisan, Peygamberimizin dogumuyla kainatin bahara döndügü aydir. Ilim ve Irfan dergisinin Nisan sayisi (Sayi, 44), “O (sas) olmasaydi, olmazdik” basligiyla dosya olarak Peygamber Efendimizin 20 Nisan 571’deki dogumuyla getirdigi güzellikleri kutluyor.
Dergide dosya kapsaminda iki yazi-isim yer aliyor: Prof. Dr. Süleyman Uludag ve Doç. Dr. Mahmut Çinar.
Prof. Dr. Süleyman Uludag, Peygamber Efendimizin ilim ve irfan mirasinin veliler tarafindan yasatildigini vurguluyor. Efendimizin âlemlere rahmet olarak yaratildigini isaret eden Prof. Dr. Uludag, sufilerin, bilhassa Efendimizin, faziletleri, güzel ve üstün ahlaki, manevi halleri, makamlari, bunlarin dereceleri, ilmi, marifeti, irfani, hikmeti, mücahedesi, riyazeti, takvasi, ihlasi, zühdü, ibadeti, taati gibi meselelere yogunlastigini beyan ediyor. Prof. Dr. Uludag, “Tasavvufun bir adi da ilm-i mirastir. Evliya, Allah Resulü’nün varisleridir, O’nun (sas) ilmine, irfanina, ihlasina, ibadetine, taatina, takvasina, hayirseverligine, rehberligine kisaca samimi ibadetine, fazileti esas alan ahlakina, araliksiz devam eden Hak yolundaki sa’y ve gayretine varis olmuslardir.” diyor.
Doç. Dr. Mahmut Çinar ise, Efendimizin yasayan bir örnek oldugunu belirtiyor. Peygamberlerin diger insanlardan ayri olan vasiflarini açiklayan Doç. Dr. Çinar, Efendimizin ise besir, nezir ve sahit vasiflarini detayli bir biçimde ele aliyor. Peygamberin örnekliginin korunmadan, yasanmadan dinin korunamayacagini belirten Doç. Dr. Çinar, “Hazret-i Peygamberin her ortamda içinde bulundugu toplumun bir parçasi oldugunu ifade etmesi, O’nun (sas) ahlak ve yasantisinin ümmetin diger bireyleri tarafindan da kabul edilip yasanabilecegine isaret etmektedir.” diyor.
Derginin orta sayfasinda her ay sohbetleriyle yer alan Seyh Muhammed Muta’ Haznevi bu sayida, Peygamberimizi sevmenin alametinin ve gereginin ne oldugunu açikliyor. O’nun (sas) ahlakini kusanmamizin önemine isaret ediyor. Ashabinin Efendimize olan sevgisini örnekleriyle anlatan Seyh Muhammed Muta’ Haznevi, bizim de ashap gibi sevgimizi ve bagliligimizi ancak Efendimizin ahlakini yasamakla ifade edebilecegimizi beyan ediyor.
Ilim ve Irfan’in bu sayisinda Kirkambar sayfalarinda M. Nezihi Pesen, sahabe efendilerimizin Resulullah’a olan muhabbetlerini canli tablolarla ortaya koyuyor. Onlarin sevgisi bugün hâlâ yüregimizi sizlatan, bizleri de kendi sevgilerine dahil eden bir sevgiye dönüsmüstür.

Can, canana verilir
Prof. Dr. Süleyman Derin marifet kavraminin tasavvuf hayatinda nasil anlam ve karsilik buldugunu, bu anlam ve karsiligin irfan hayatimiza neler kazandirdigini anlatiyor. Islam’in ve tasavvufun güzelliklerini birakip da kendi kültürümüze yabanci akimlarda marifet ve aydinlanma aramak acaba mümkün müdür, diye soran, Prof. Dr. Derin, aslinda bunun neden mümkün olamayacagini da ifade ediyor.
Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Baz, bu sayida namazin ruhunu anlatiyor. Namazin dis sartlarina riayetin önemi kadar iç sartlarina riayetin de önemli oldugunu vurguluyor. Yrd. Doç. Dr. Baz, namazin anlamini söyle özetliyor: Bir Müslümanin Islam ile irtibatini canli ve sürekli tutan namazdir.
Prof. Dr. Ali Akpinar kadin ve erkek esitligine vurgu yapiyor. Hepimizin Cenab-i Hakk’in kulu olarak esit derece kulluktan sorumlu oldugumuzu, Hakk’a iman ve baglilikta hiçbirimizin kadin veya erkek olmakla üstün olmadigini beyan ediyor. Bu sayida portre sayfalarinda takva yolunun büyük öncüsü Haris Muhasibi tanitiliyor. Yaziyi Islim Gümüstekin kaleme almis.
Prof. Dr. Selahattin Yildirim, bir hadis bir hikaye yazilarina devam ediyor. Prof. Dr. Yildirim, ölümü her an tatmakta oldugumuzu anlatiyor. Prof. Dr. Yildirim su ikazda da bulunuyor: Olgun bir mü’min siyasi ve ticari ikbal elde etmek için Islam inancina aykiri düsen ve ahiret hayatini zora sokacak olan hiçbir yönteme basvurmaz. Mona Islam önemli düsünce yazilarina imza atmaya devam ediyor. Islam, bu sayida, bilginin bizi kibre degil mahcubiyete götürmesi gerektigine isaret ediyor. Utanma kavrami etrafinda ördügü yazisinda Islam, “Utanmak Adem olmaktir. Utanmama ise insanliktan çikmak, bilgisizseniz hayvanlara benzemek, bilgiliyseniz Iblis’e benzemek anlamini tasir.” diyor.
Kübra Zümrüt Orhan, “Kullugun Özü: Hakk’a Riza” baslikli yazisiyla yer aliyor dergide. Rizanin, biri, Allah’in kuldan razi olmasi, digeriyse kulun Allah’tan razi olmasi seklinde iki yönü bulunmaktadir. Orhan, bu iki yönü de ortaya koyuyor. Ahmet Edip Basaran, bir tasavvuf klasigi olan Feriddüdin Attar’in Mantiku’t-Tuyur adli eserindeki Ilahi sesleri duyuruyor okura.
Kemal Özer ise, sihhatin basinin az yemek oldugunu anlatiyor.
Gülbahçe çocuk ekini de her ay okurlarina hediye eden dergi, Nisan’i tam bir bahara çeviriyor.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016