Allah’a tevekkül etmek ve O’na (cc) dayanmak salihlerin baslica özelligi ve imanin temel göstergesidir. Bu yüzden yüce Allah iman ve tevekkül arasinda çok güçlü bir bag kurmus ve, “Eger gerçekten inaniyorsaniz sadece Allah’a tevekkül ediniz.” (Maide, 23) buyurmustur. Buna göre samimi mü’min her seyin Allah’in emriyle gerçeklestigine candan inanir; her isinde O’na (cc) tevekkül eder. Çünkü bilir ki, “Kim Allah’a tevekkül ederse, Allah ona yeter.” (Talak, 3) Selef-i salihin büyüklerimizden biri der ki, tek basima Mekke’ye dogru yol alirken benim gibi yalniz yürüyen bir delikanliya rastladim. Dedim ki, niye tek basina yolculuk ediyorsun, yalnizligini giderecek birini yanina alsaydin ya! Delikanli dedi ki, tek basima degilim ki, yalnizligimi gideren birisi var. O böyle deyince, ben de, nerede, diye sordum. Cevap verdi, O (cc) önümde, arkamda, solumda, sagimda ve üstümde. Sormaya devam ettim, yol azigin niçin yok? Dedi ki, var, beraberimde. Ben de, nerede diye sordum. Allah’a karsi samimi olmak, Allah’in varligina ve birligine inanmak ve Allah’a tevekkül etmek seklinde cevap verdi. Ben de, yol arkadasin olmami ister misin, dedim. Arkadas beni Allah’tan alikoyar, oysa ben göz açip kapayincaya kadar dahi Allah’tan gafil olmak istemem, dedi. Bu çölde tek basina korkmuyor musun, diye sordum. O da, Allah ile olan beraberligim her türlü korkuyu asmami sagliyor, vahsi hayvanlar arasinda olsam bile umurumda degil, diye karsilik verdi. Benden bir istegin var mi, dedim. Evet, dedi, bir daha beni görürsen beni konusturma ve fazla mesgul etme. Bana dua et, diye ricada bulundum. Allah, seninle günahlarin arasina bir perde koysun ve O’nu (cc) hosnut kilacak islere seni yönlendirsin, diye dua etti.
Seninle bir daha ne zaman görüsürüz dostum, dedim. Bu dünyada bir kez daha karsilacagimiza heveslenme, insallah ahirette takva sahipleri arasinda karsilasiriz, Allah’a bakanlar arasinda beni ara, seklinde karsilik verdi. Ben de, bu mertebeye nasil ulastin, bu ihlas ve samimiyeti nasil elde ettin, sürekli Allah ile birlikte olmayi nasil basardin, dedigimde, deliklanli söyle dedi, haramdan yüz çevirerek, günahlardan uzaklasarak. Ayrica sunu da ekledi, Rabbimden, en büyük mutlulugu O’na (cc) bakmakla elde etmeyi istedim. Daha sonra delikanli bir haykirdi ve gözümden kayboldu.
Allah’a tevekkül etmek ve O’na (cc) inanmak muhtesem bir siginaktir, bizleri seytanin hile ve tuzaklarindan korur. Nitekim yüce Allah söyle buyuruyor, “Süphesiz, seytanin, Rabbine tevekkül edenler üzerinde hiçbir kuvveti yoktur.” (Nahl, 99)

(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisinin Mart (2016) sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016