SAADETTIN ACAR | Ocak | 2016 | BASLARKEN
Allah Tealanin lütfuna mazhar olanlar hariç, birçok kimse için dünya hayati mesakkatli bir yolculuktan ibarettir. Yorucu ve yipraticidir. Yol engebelidir çünkü. Inisli-çikisli ve bol virajlidir. Yolculugun birkaç metre ötesi hakkinda en ufak bir fikri yok insanin. Tahminleri var, evet, beklentileri ve umutlari da var ama bir adim sonrasinda neyle karsilasacaginin garantisi yok. Onlar için tam anlamiyla korku ve ümit arasinda bir yolculuktur hayat. Bunlar için, üzerine dünya kirini bulastirmadan onu terk etmek zor, neredeyse imkansizdir.
Baska birileri içinse durum farklidir: Çünkü türlü yeniliklerle doludur her an. Her sey yenidir çünkü her sey ilktir insan için. Önüne çikan her sey yeni yaratilmistir onlar için. Dün gördüklerini yeniden görse bile dünkü “o” yok artik. Insan duygulari anlik degiskenlik gösterir çünkü. Bir gün hiçbir anlam veremedigi bir esya, baska bir gün onun için muazzam bir imgeye dönüsebilir. Her sey yepyenidir; yeni bir gün dogmustur, yeni bir çiçek açmistir, yepyeni bir sayfa açilmistir kainatta.
Evet, bu böyledir. Insanin esyayla kurdugu ünsiyet ilerledikçe onun farkli vecheleriyle de karsilasir çünkü. Ve bu degisen haller gördügü her seye yeni bir gözle bakmayi ve yeni bir anlam yüklemeyi de beraberinde getirecektir. Tam da sairin dedigi gibidir durum: “Her dem yeniden dogariz, bizden kim usanasi.” Hem esya da sabit degildir, o da her an degisiyor. Insan fark etmese bile o da kendisine tayin edilmis kaderini yasiyor. Insanla birlikte o da yasiyor ve yaslaniyor.
Yani hakikatte yaratilmis hiçbir sey için monotonluk yoktur. Çünkü bakan ve gören her an degistigi gibi, hakikatte bakilan ve görülen de sürekli yenileniyor. Bundan dolayi “Hayat irmaginda iki defa yikanmaz.” denilmistir.
Bu ferasette ve dirayette olanlar için bu durum tam anlamiyla bir ziyafete dönüsüyor. Onlar daima hayret makaminda esyanin hakikatine dogru yolculuk yaparlar çünkü. Bu seyahat hem yatay hem de dikeydir. Karsilastiklari her seyi hiç görmemis gibi dikkatle süzerler onlar. Ve her bakista onun derunundaki/ derinligindeki yeni bir manayi kesfederler. Onlar için tekrar yoktur. Ve onlar hayata ve esyaya alismazlar da. Onlar iyi bilirler çünkü, aliskanlik aklin ve kalbin ölmesi, islevselligini yitirmesidir. Bundan dolayi onlar daima hayretlerini diri tutarlar. Ve sunu da hiç unutmazlar ki insan ve onun disindaki her sey yaratilmislik paydasinda ortaktir. Bundan dolayi esyayla bütünlesir, adeta onun bir parçasi olur. Evet, hayat yorucu bir maratondur, yipratir. Ama selim kalp sahibi olanlar için hayatta sürpriz yoktur. Tüm varliklar teslim olmus bir halde kaderini yasar. Bu düzenin bir sahibi var ve O (cc) onu hiçbir aksamaya mahal birakmayacak sekilde isletiyor. Bundan dolayi anin degerini bilirler ve gelecek hakkinda yorum yapmaktan kaçinirlar. Hatta onu düsünmezler bile. Çünkü yarinin sahibi, baskasi degil yalnizca Allah’tir. Cellecelaluhu.
Ve onlar da tam bir teslimiyetle O’na teslim olmuslardir.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016