(Bu makale, Seyh Muhammed Muta’ Haznevi Hazretlerinin sohbetlerinden derlenmistir.)

Kendilerinden zarar görmesi muhtemel olan bazi sapik kimselerle arkadaslik yapan mü’min bir kardesini gördügün zaman onu ikaz etmeli, bu kötü arkadasligin zararini ve dogurdugu felaketleri ona anlatmalisin. Ayrica sapik bazi görüsler ya da toplum ve dine felaket getiren bazi yanlis düsünceler içerisinde bulunan mü’min kardesini gördügünde bu yanlis görüs ve düsünceler konusunda onu uyarmak ve tertemiz dinimizin davet ettigi dogru yola çagirmak zorundasin.

Bazi mü’min kardeslerimiz birtakim aldatici ve kirli açiklamalara aldanabilir. Dine ve dünyaya zararli oldugu, ümmetin birlik ve beraberligini bozdugu, musibet ve felaketlere sebebiyet verdigi, toplumu perisan eden fitnelerin kaynagi oldugu ve güven bunalimini dogurdugu kesin oldugu halde süslü ve parlak gösterilen bazi düsüncelere kapilabilir. Bu acikli durumda gördügün mü’min kardesine karsi tavriniz, “güvenilir nasihatçi” tavri olmalidir. Söz konusu propaganda, görüs ve düsüncelerin yanlisliklarini izah edeceksin, bireysel ve toplumsal büyük zararlarini anlatacaksiniz.

Iste bunlar samimi ve gerçek mü’minin sifatlaridir. Bütün mü’minler kendi aralarinda böyle olmak zorundadirlar. Mü’minin bütün hayati dayanisma, kaynasma, yardimlasma ve hayra çagirma ile dolu dolu geçmeli; ayrica tartisma, bölünme ve parçalanmadan sakindirma konusunda üzerine düsen görevi israrla yapmalidir. Çünkü bölünüp parçalanma bela, felaket ve zarari netice verdigi gibi; sevgi ve yardimlasma, hosgörü ve müsamaha ile ümmet olarak ilerler, medeniyetin zirvesine ulasir ve insallah iki cihan saadetini elde ederiz.

(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisinin Mart (2014) sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016