IRFAN KAYNAGI | Eylül | 2012 | IRFAN KAYNAGI

Bu bölüm Haznevi seyhi Seyh Muhammed Muta' Hazretleri'nin sohbetlerinden derlenerek hazirlanmistir.

Bilindigi gibi Seyhimizin (ks) tarikati, Hz. Muhammed’in (sas) seriatina hizmet etmek ve onu siki sikiya takip etmek esasina dayanir. Bu hizmeti ve takibi de ilim yoluyla yapmaktadir. Süphe yok ki bir tarikatin adaplarinin etkin ve canli kalmasi ve insanlara karsi mesuliyetini tam olarak yerine getirmesi ancak ilim üzerine insa edilmis esaslara dayanmasiyla mümkün olur. Dolayisiyla Haznevi tarikatina nispetle ilmin zaruriyeti, insana nispetle ekmek ve suyun zaruri olmasi gibidir.

Seyhimizin (ks), ögrencilere hitaben söyle dedigini çokça duyardik:
“Ilme dayanmayan her tarikat yalan, hile ve abestir. Yine ilme dayanmayan her tarikat yikilip yok olacak. Tabii böylesi tarikatlar Müslümanlarin basina da bela olmaktadir.  Ayni sekilde ilim de eger Allah ve Rasulu’nun hidayeti üzerine bina edilmis dogru bir sülukle beraber olmazsa, kiyamet gününde sahibine vebal ve yük getirir.”

Bununla beraber Seyhimiz, Imam Safiî hazretlerinin su sözünü sik tekrarlardi:
“Yalnizca fakih veya yalniz sufi degil,
hem fakih hem sufi ol
Allah için sana nasihat ediyorum ben
Sadece fakih olanin kalbi takvayi tatmamistir, katidir
Sadece sufi olan ise cahildir ve cahil nasil kurtulur”

 
Ilim, büyük nimet
Farkina varmamiz gereken önemli bir nokta sudur: Ilim büyük bir nimettir ve bize düsen de bu nimeti koruyup kollamaktir. Eger üzerimizdeki Allah’in nimetlerinin devam etmesini istiyorsak bunlar için Allah’a sükretmeli ve gerek hocalar gerekse ögrenciler, herkes, yapmasi gerekenleri tam bir sidk ve ihlasla yerine getirmelidir.

Hocalarimiza sunu söylemek isterim: Size konusmaya ve nasihat etmeye layik ve ehil olmasam da bazi seyler söylemeyi bir vazife biliyorum. Gerçi hepiniz Seyhimizi gördünüz, onun elinde yetistiniz ve yaninda egitildiniz. Onun isaretlerinden ve nasihatlarindan birçok sey aldiniz. Benim acizane söyleyeceklerim size hatirlatma babindandir.  Nitekim Allah (cc) “Ögüt ver! Süphesiz ögüt mü’minlere fayda verir.” (Zariyat/55) buyurmustur.

Herseyden önce sizler burada yek-vücut olarak hareket etmeli ve tüm çabaniz bu enstitünün hizmetinin bir sistem içerisinde ve sorunsuz sekilde yürümesi için olmalidir. Her biriniz burada niyetini Allah’a halis kilmali, söylediklerinin talebeler tarafindan kabul görmesi için onlara, ahlak ve davranislarinda ideal örnek olmali. Talebelere faydali olma noktasinda her hoca ciddi gayret sarfetmeli ve “ben hocayim” diyerek kendisini onlardan üstün görmemelidir.

(Yazinin devami Ilim ve Irfan Dergisi Eylül 2012 sayisinda...)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016