ILIM VE IRFAN | Mayıs | 2024 | AYIN KONUSU | Okunma: 155
NAMAZLA DIRILMEK

Resul-i Ekrem Efendimiz, “Vakit geçmeden namazi kilmakta, ölüm gelmeden tevbe etmekte acele ediniz.” (Münavi, Feyzü’l-Kadir) buyurmaktadir. Bu mübarek hadis-i serifi manen ve veznen tamamlar nitelikte ehl-i irfan da söyle buyurmustur: Saat-i vahidedir ömr-i cihan/ Saati taate sarf eyle heman.
Cihanin ömrü asli esasinda bir saattir. Öyle uzun uzun yasanan, süren bir ömür degildir. Nihayetinde kaç yil yasarsan yasa ancak ömrün sonunda bu koca cihanda sanki bir saat yasamissin gibi olursun. Iste böyle kiymetli, böyle nadir, böyle müstesna bir ömrü, vakti ne ile degerlendirmek, nasil geçirmek icap eder? Onun cevabi da ikinci misrada dercedilmistir: Bu bir saatlik, bir saat gibi kisa sürecek ömrünü de Allah yolunda, Allah’a itaat ve kulluk yolunda harca.
Insanin asil sermayesi ömürdür. Bu sermaye anne karnindan dünyaya gelmekle birlikte baslamakta nihayet ecel vaktinde tümüyle bitmektedir. Insan bu kisa ömrünü, bu az ama aziz sermayesini Allah yolunda taatle, Allah’a itaatle bereketlendirirse sonsuz huzuru ve saadeti elde eder. Aksi halde heba olur gider, ömür ve insan.
Ömrü bereketlendirmek, günlük bes vakit programa harfiyyen uymakla mümkündür. Müslümanin günlük programini Cenab-i Hak tayin etmis, namazla baslayan ve namazla biten bir gün insana tahsis edilmistir.
Namaz, Rabbimizin divanina durmak, O’ndan gayri her seyi ellerimizin tersiyle ardimiza atmaktadir. Zira ezel bezminde var olan yolumuz ve yolculugumuz nihayet Rabbimize dogrudur. Bu yolculugun dünya merhalesinde bize düsen, asil kodlarimiza, asil fitratimiza harfiyyen uymak, her günü ve her vakti namazla ihya etmektir. Namaz basta olmak üzere bütün ibadetler bir merasim yahut adet degildir, olamaz, bu hale sokulamaz. Ibadetlerin elbette zahiri yönü, sekli vardir; bunlari Resulullah Efendimiz tayin etmistir, O’ndan (sas) gördügümüz gibi kilariz. Tabii bir de bütün ibadetlerde yine Resulullah’in gönlü ve kullugu oraninda kendi gönül ve kullugumuzu ayni frekansa getirmeye çalisir, dis âlemde O’na (sas) uydugumuz gibi iç âlemde de O’na uyar ve tertemiz olmayi murat ederiz.
Yunus Emre Hazretleri, “Bir tona (elbiseye) kan bulasicak yumayinca mismil olmaz/ Gönül pasi yunmayinca namaz eda olmayisar.” buyurmaktadir. Namaz kilmak, namazi eda etmek, namazi ifa etmek, namaza durmak son derece mühim ve hassas bir vasiftir. “Durdum divana, uydum imama, yönüm kibleye, kiblem Kabe’ye, niyet ettim Allah rizasi için…” Bu bir namaza niyet seklidir. Hiçbir ibadet niyetsiz olmadigi gibi namaz için de sünnet veya farz mutlaka suurlu bir niyet gerekir. Burada bir de asil suur; Rabbimizin huzuruna çikmak, O’nun divanina durmaktir. Yunus Emre Hazretlerinin, bu dünyada namaz kilmayanlari hakli olarak söyle tehdit ettigi misra ile bitirelim sözümüzü: Yarin cehennemde yatan bunda namaz kilmayandir!

IMANLA BIRLIKTE BASLAYAN IBADET: NAMAZ
PROF. DR. ALI AKPINAR

Özetleyecek olursak Islam; iman ve namazla baslamistir, iman ve namazla kurulmus ve iman ve namazla devam etmistir. Mü’min de iman ve namazla insa edilir, toplum da. Iman ve namaz, saglam birey ve toplumun alt yapisidir. Unutulmasin ki hayat namazla anlamli hale gelir. Namaz, mü’minle kafirin en temel ayiracidir. Ancak namaz kilindigi vakitte, kilindigi yerde kalan bir ibadet degildir. Namaz hayata yansiyan, sahibinin hayatini sekillendirip yöneten bir kutlu ibadettir: “Kitap’tan sana vahyolunani oku; namaz kil; muhakkak ki namaz hayasizliktan ve fenaliktan alikor; Allah’i anmak en büyük seydir! Allah yaptiklarinizi bilir.” (Ankebut, 45) Öyleyse namaz benim gözümün nuru kilindi buyuran Peygamber Efendimizin son sözlerini bir kez daha hatirlayalim: “Namaza devam edin, namaz konusunda dikkatli olun, namaza gereken özeni gösterin.” Namaza dogrulun ve namazla dogrulardan olun!

NAMAZIMIZ, RESULULLAH’IN NAMAZI GIBI OLSUN
PROF. DR. SELAHATTIN YILDIRIM

Bütün ibadetler vahiy melegi vasitasi ile emredilmisken namaz, vasitasiz olarak bizzat Allah tarafindan emredilmistir. Diger ibadetler yeryüzünde farz kilinirken namaz, Miraç gecesinde gökyüzünde farz kilinmistir. Ilk emredilen ibadet namazdir, en son terk edilecek olan ibadet namazdir ve ahirette hesabi ilk görülecek olan ibadet namaz olacaktir. Ebu Ümame’den (ra) rivayet edilen hadislerinde Resulullah (sas) söyle buyurmuslardir: “Islam’in baglari gün gelecek insanlarin hayatindan teker teker koparilip atilacak. Bir bag kopunca insanlar diger bir baga tutunacaklar. Kopan ilk bag hüküm bagi; son bag da namaz bagi olacaktir.” (Münavi, Feyzü’l-Kadir, numara: 7231) Kur’an okumak, namaz kilmak ve oruç tutmak Resul-i Ekrem’in yapmayi en çok sevdigi ibadetlerdir. O (sas), gece namazlarinda kiraati çok uzun tutar, bir rekatta birkaç cüz Kur’an okurdu. Böylece en çok sevdigi iki ibadeti birden uygulamis olurdu. Enes bin Malik’ten (ra) rivayet edilen hadislerinde söyle buyurmuslardir: “Bana dünyanizdan kadin ve güzel koku sevdirildi, ancak gözümün aydinligi namazda kilindi.” (Münavi, Feyzü’l-Kadir, numara: 3669) Namaz miracin semeresidir. Namaz kilan ve kildigi namazi ihsan kalitesine yükseltebilen bir mü’min ruhuna miraç yaptirmis olur. Peygamberimiz, bir kulun kul olarak kazanabilecegi en yüksek makam olan Makam-i Mahmud’a çikabilmek için ayaklari rahatsiz oluncaya kadar namaz kilardi.

NAMAZ ILE YÜCELMEK
DOÇ. DR. MAHMUD ESAD ERKAYA

Namaz mü’minin yasaminin merkezindedir. Bir taraftan günde bes vakit farz namazlar diger taraftan günün her aninda nafile olarak kilinan namazlar, kulun Rabbi ile bulusmasini temsil eder. Içerisinde kulun Allah’a en yakin oldugu secde anini içermesi onu ibadetler içerisinde ayri bir konumda tutar. Peygamber Efendimizin (sas), “Amellerin en faziletlisi hangisidir?” diye sorulmasi üzerine, “Vaktinde kilinan namazdir.” (Buhari, Tevhid, 48) buyurmasi namazin bu yönüne isaret eder. Bundan dolayidir ki, “Kiyamet gününde kulun ilk önce hesaba çekilecegi sey namazdir.” (Nesai, Muharebe, 2) Peygamber Efendimiz bir seferinde, “Namaz cennetin anahtaridir.” (Tirmizi, Taharet, 1) buyurmus baska bir hadisinde ise bunu izah etmistir: “Rükularina, secdelerine, abdestlerine ve vakitlerine riayet ederek bes vakit namazi kilmaya devam eden ve bu bes vakit namazin Allah katindan gelen bir emr-i hak oldugunu kabul eden kimse cennete girer.” (Ibn Hanbel, IV, 266) Dolayisiyla namazin, kulun hayatinda müstesna bir yeri bulunur.

Dosya yazilarinin tamami derginin Mayis 2024 sayisinda.

Yüce dinimiz olan Islam, parlak günesi ile ortaya çiktigindan beri sürekli olarak...

Din bir hayata ihtiyaç duyar. Zira Allah’in gönderdigi son ve mükemmel din olan Islam...

Ilim ve Irfan dergisi Temmuz 2024 sayisinda evlilik, izdivaç ve aile dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2024