PROF. DR. ALI AKPINAR | Şubat |
2014 |
AYIN KONUSU
| Okunma: 1915
HAZRET-I ADEM KISSASI: IMTIHAN SECDEYLE BASLADI
Kur’an-i Kerim, pek çok ayetinde geçmis kavimlerin hayatlarindan kesitler, kissalar sunar. Kur’an’in neredeyse üçte birinin kissalardan olustugu söylenmistir. Kissa, bir seyin izini sürerek izlemek manasinadir. Kur’an’da anlatilan kissalar izlenerek okunmalidir. Tarih dersi için, malumat sahibi olmak için degil, ibret için okunmalidir. Kur’an bir tarih kitabi olmadigi için, kissalar, tarihi bilgiler vermek için anlatilmaz. Kissa ayrica, beyan etmek, anlatmak, hikaye etmek anlamlarina gelir. Kur’an’in Ahsenü’l-Kasas diye niteledigi kissalarin en güzeli Yusuf kissasidir. Kissalari okuyan kimse, kendini kissanin içerisinde bulmalidir. Kissada anlatilan olumlu-olumsuz kahramanlarla kendini mukayese etmelidir. Ayni durumda ben olsam, ne yapardim, nerede dururdum sorusunu sürekli kendine sorarak okumalidir.
Kissalarin anlatilis gayelerini su sekilde özetlememiz mümkündür:
Kissalar, nübüvveti ispat eder. Çünkü tarihin çok degisik dönemlerinde yasanmis olaylari ümmi bir kisinin bu sekilde dogru ve canli olarak anlatmasi mümkün degildir.
Kissalar, Peygamberimizi ve mü’minlere teselli eder, onlari tüm olumsuzluklarina ragmen hayata hazirlamak için anlatilir.
Ayni zamanda kissalar, inkarcilara bir çesit tehdittir. Bakin, sizden öncekilerin yaptigi gibi inkar, küfür, nifak, zulüm içerisinde olursaniz, onlarin basina gelenler sizin de basiniza gelebilir. Aklinizi basiniza alin ve ayni durumlara sizler de düsmeyin seklinde onlara uyaridir.
Kur’an, ilk insandan baslayarak tevhid tarihinin çok önemli hadiselerini anlatarak tevhid tarihindeki bütünlüge dikkatlerimizi çeker.
(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisi Subat sayisinda.)