SAMI BAYRAKÇI | Aralık | 2013 | AYIN KONUSU | Okunma: 2087
Tarihler 1207’yi gösterdiginde Afganistan sinirlari içinde kalan Belh sehrinde küçük ve mütevazi bir evde dünyaya gelen Muhammed Celaleddin’i kucagina alan babasi Bahaüddin Veled Hazretleri, daha kulagina ezan ve kamet okurken, oglunun dünyaya aski, muhabbeti, ilmi ve irfani yayacak bir insan olacagini mana âleminde görmüs müdür, bilemiyoruz. Ama bildigimiz bir gerçek var ki, Muhammed Celaleddin sadece yasadigi asri degil, yüzyillari kusatacak bir ilim ve irfan deryasi olmaya dogdugu günden itibaren adaydir.

Babasi tarafindan nesli Hz. Ebubekir Efendimize dayanan Muhammed Celaleddin, hem baba hem de anne tarafindan temiz ve asil bir aileye mensuptur. Dönemin 300 kadar alimi bir gece rüyalarinda Peygamber Efendimiz tarafindan Bahaüddin Veled’e, “Sultanü’l-Ulema” (Alimlerin Sultani) unvaninin verildigini görmüsler, o da o günden itibaren bu unvanla anilmaya baslanmistir.

Bes yasindayken hicret

Bahaüddin Veled Hazretleri dönemin dini ve fikri meselelerini derinlemesine bilen, Horasan’in çok uzak yerlerinden bile güç meselelerin halli için kendisine basvurulan alim ve arif bir zat idi. Vaaz ve sohbetlerinin çevrede genis yankilar uyandirmasi, etrafinda olusan sevgi halesinin her geçen gün büyümesi dönemin hükümdari tarafindan hükümranligina bir tehdit olarak algilanmis, bunun üzerine Bahaüddin Veled Hazretleri Horasan’dan göç etmeye karar vermistir. Bahaüddin Veled ve ailesi Belh’i terk edip Bagdat, Sam üzerinden Mekke’ye dogru hareket ettiklerinde küçük Celaleddin henüz bes yasindadir.

Muhammed Celaeddin’e “Efendimiz” anlamina gelen “Mevlana” lakabi Konya’ya yerlestikten sonra verilmistir. Belh’ten baslayan yolculukta Bagdat, Sam ve Mekke duraklarindan sonra kafile o zamanki adi Larende olan Karaman’da konaklamistir. Çocukluk yillarini saydigimiz bu sehirlerde ve yolculukla geçiren Mevlana’nin o dönemde babasinin rahle-i tedrisinden saglam bir ilm altyapi aldigini, pek çok Ilahi lütfa mazhar oldugunu ve bazi olaganüstü haller de yasadigini kaynaklarimiz bize genis bir sekilde aktarmaktadir.

(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisi Aralik sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016