ILIM VE IRFAN | Haziran | 2021 | AYIN KONUSU
ISLAM'IN SIARI, ÜMMETIN ORTAK DILI: EZAN

Gurbetçiler, Edirne’den anavatanlarina girdigi zaman en çok hasret duyduklari ezani doya doya dinlerler minarelerden. Artik Islam vataninda bulunduklarini, bu topraklara ait olduklarini, ruhlarinin huzura erdigini hissederler. Avrupa’da geçen ezansiz günler onlari yormus ve yipratmistir. Maddenin degil mananin özlemiyle, ruhun sifasi olan ezanin sesiyle geçmistir günleri. Ve nihayet Edirne’den baslayan bütün vatan, ezanin ve Islam’in bayragi altinda kucaklar onlari. Onlar, ezanla birlikte hasret olduklari mukaddes ve mübarek günlere ermislerdir artik.
Ne acidir ki, bu mübarek Islam topraklarinda ezan 18 yil boyunca okunmamistir. Milletimiz, o günlerin acisini hiçbir zaman unutmamis, madden en zor zamanlarinda bile o mübarek mananin mustusunu aramis, 1950’de minarelerden ezanlar okunmaya baslaninca bütün vatan gözyaslari içinde bayram etmistir.
Bu iki örnek Islam’in temel siarlarindan olan ezanin kiymet ve degerini bizler için daima diri tutan iki aci tablodur. Peygamber Efendimiz ve ashabi ezanla namaza davet etmisler; Allah’a kullugumuzun en mühim ibadetlerinden olan namaz ezanla bütünlesmistir. Bizim hayatimiz ve kültürümüz de bunun üzerine kuruludur.
Namazda gözü olmayanin ezanda kulagi olmaz, deriz. Ezana hürmet, onu dinlemek ve çagrisina uymak mühim bir hassasiyettir. Gün ezanla baslar, ezanla biter. Ezansiz semtler, Islam’in nesvesinin duyulmadigi, yasanmadigi semtlerdir. Sadece çocuklugumuzu degil bütün ömrümüzü mümkünse bir minarenin izinde ve bir caminin içinde geçirmek isteriz. Ezan ve hemen akabinde okunan dua, basta Peygamber Efendimize hürmet olmak üzere Rabbimize kullugumuzu daima diri tutan iki mühim mesajdir.
Bazilari, Kur’an Müslümani olmak gibi masum görünen ancak son derece zehirli fikirlerle Peygamber Efendimize ve O’nun varisi alimlere, mürsidlere gerek olmadigi düsüncesini islemek istiyorlar. Islam, yasanan hayattir. Ve biz, a’dan z’ye Peygamber Efendimizin yasadigi Kur’an hayatina, O’nun her emrine, her duasina, her nehyine dilden, kalpten ve ömürden bagliyiz.
Ezan da hemen ardindan okudugumuz dua da bunun açik bir delili ve ispatidir. Bu ay ezan dosyasiyla karsinizdayiz. Ezana ve çagrisina hakkiyla uyanlardan olmak duasiyla sizi dergimizle bas basa birakiyoruz.

EVRENSEL TEVHID ÇAGRISI: EZAN
PROF. DR. ALI AKPINAR

Ezan, Islam’in en temel ibadeti olan namazin vakitlerini duyuran özel bir çagridir. Çogu Islam mezheplerine göre ezan okumak hükmen sünnet-i müekkededir. Safi mezhebindeki bir görüse göre farz-i kifaye, bazi HanefI alimlerine göre vaciptir. Yer kürenin günes karsisindaki konumu ve kendi etrafindaki dönüsü dolayisiyla namaz vakitlerindeki kaymalarla Müslümanlarin meskun oldugu her noktada ezan okunmaktadir. Bugün dünyanin her yerinde Müslüman varligi söz konusu olduguna göre, dünya üzerinde yirmi dört saat kesintisiz ezan okunmaktadir diyebiliriz. Bir ezan biter, bir baska ezan baslar. Bu uygulama, yeryüzü bana mescit kilindi buyuran Peygamberimizin yeryüzü mescidine ne güzel yakismaktadir!

MINARELERI EZANSIZ BIRAKMA ALLAH'IM
DOÇ. DR. MAHMUD ESAD ERKAYA

Medine’ye hicretin ardindan Peygamber Efendimizin ilk icraatlarindan birisi bir mescit insa etmek olmustu. Mescit tamamlandiktan sonra Müslümanlari bir araya getirecek ortak bir çagri vasitasi ihtiyaci hasil oldu. Zira o günlerde inananlar namaz vakti yaklasinca bir araya toplanirlar ve namaz vaktinin girmesini beklerlerdi. Ne var ki bu bekleyis bazen uzun bir müddet devam edebilmekteydi. Bunun için cemaati ayni vakitte bir araya getirecek bir vasitaya ihtiyaç duyuluyordu. Bu ihtiyaci gidermek için sahabiler bir araya gelerek aralarinda söz konusu durumu istisare etmeye basladi. Içlerinden bazilari Hristiyanlarin çani gibi bir alet edinebileceklerini söylerken bazilari ise Yahudilerinki gibi bir boru kullanmayi teklif etmisti. Fakat Peygamber Efendimiz, diger dinlerin uygulamalarini çagristiracak yöntem ve aletlerden kaçinmayi ve Islam ümmetine özgü bir çagri sekli belirlemeyi önemsiyor ve bu gibi tekliflere sicak bakmiyordu.

(Dosya yazilari derginin Haziran sayisinda)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016