ILIM VE IRFAN | Mart | 2020 | DIGER YAZILAR
Mü’mine Yarasan Kulluk Serefi
PROF. DR. KADIR ÖZKÖSE

Izzet ve seref Allah’a aittir. Allah’in kulu olabilmek ise insanlik serefidir. Kul, izzeti Allah’tan bekler ve isterse, her sey onun önünde zelil olur ve izzeti daim olur. Izzeti Allah’tan baskasindan isteyen ve bekleyenler ise, herkesin yaninda zelil olur ve bu zillet de daim olur. Sam’a giden Hazret-i Ömer, ekibiyle beraber Sam’a yaklastiklari sirada önlerine çikan bir sudan geçmek için ayakkabilarini omzuna alip devesinin de ipinden tutarak ve eteklerini toplayarak sudan geçmeye hazirlanirken, kumandan olan, “Ey emirü’l-mü’minin, Sam halkinin ileri gelenleri ve büyükleri karsida sizi karsilamak için hazir bekliyorlar. Bu durum ise sizin izzet ve serefinize noksanlik getirir.” diyerek, kendisinin devesine binmek suretiyle bir devlet adamina yakisir sekilde gitmesini istemesine karsilik, Hazret-i Ömer hemen celallenip kumandani gögsünden iter, “Allah’in bize verdigi izzet yetmiyor mu ki, biz kullarinin verecegi izzet ve serefe muhtaç olalim, onlardan paye ve kiymet bekleyelim.” diyerek ona gereken dersi verir.

Sabir Ehli Üç Peygamber: Hazret-i Ilyas, Hazret-i Elyesa, Hazret-i Zülkifl
DOÇ. DR. MAHMUD ESAD ERKAYA

Kur’an-i Kerim’de, tarih boyunca insanliga Allah’in varligini ve birligini ilan edip onlari hak yola sevk etmek üzere pek çok peygamber gönderildiginden bahsedilmektedir. Her millete bir peygamber gönderilmis ve hiçbir toplum davetten mahrum birakilmamistir. Bu baglamda yüz yirmi dört bin peygamberin gelip geçtigi, insanligi dogruya sevk etmek için canla basla faaliyet gösterdigi ifade edilmektedir. Kur’an-i Kerim’de söz konusu peygamberlerden bazilari isimleriyle anilmaktadir. Ismi zikredilen bu peygamberlerden bazilarinin kissalari uzun uzun ve tekrar tekrar anlatilirken bir kisminin ise yalnizca adindan ve öne çikan bazi niteliklerinden bahsedilmekle yetinilmistir. Örnegin Hazret-i Ibrahim, Hazret-i Musa, Hazret-i Nuh ve Hazret-i Isa gibi peygamberlerin isimleri onlarca defa geçmekte ve kissalari insanliga ibret olmasi için yeri geldikçe tekrarlanmaktadir. Buna mukabil Hazret-i Ilyas, Hazret-i Elyesa ve Hazret-i Zülkifl gibi peygamberlerin isimleri birkaç defa geçmekte ve haklarinda çok fazla malumat bulunmamaktadir. Hazret-i Ilyas, Hazret-i Elyesa ve Hazret-i Zülkifl peygamberler Israilogullarina gönderilmis peygamberlerdir. Israilogullari, Hazret-i Yakup’un ikinci ismi yahut lakabi Israil’e atfen onun soyundan gelen kimselere verilen addir. Kur’an-i Kerim’de, Beni Israil yahut Yehud kelimeleri ile söz edilen Israilogullari, Peygamber Efendimizin de teblig sürecinde muhatap oldugu bir topluluktur. Israilogullari ile ilgili olarak Kur’an-i Kerim’de Hazret-i Musa’nin Firavun ile olan mücadelesi basta olmak üzere kendilerine gönderilmis peygamberlerin kissalari üzerinde önemle durulmaktadir. Böylece Israilogullarinin baslarindan geçen hadiselerden basta Mekkeli müsrikler olmak üzere agirlikli olarak Medine’de yasayan Yahudi toplulugun ibret alip ayni hatalari tekrar etmemeleri hedeflenmektedir. Israilogullarini konu edinen kissalarda, Allah’in varligina, birligine ve gönderdigi peygamberlere iman etmenin önemi, resul ve nebilerini inkar edip onlara karsi direnç gösterenlerin kötü akibeti gibi hususlarin öne çiktigi görülmektedir.

Niyet Ettim Niyet Etmeye
SAID YAVUZ

Niyet, hayal ile gerçegin arasinda asili durur. Hayalin gerçege dogru evrilmesinde ilk büyük adim niyettir. Bu nedenle niyetleri saglam tutmak icap eder. Niyet, hayallerin gerçeklesmesi için bir isaret fisegi görevi yaparken yeni ve büyük hayallerin de mayasini olusturur. Bir insan bir agaç dikme hayalini kurar. Sonra içindeki hayal gayret anahtarini çevirir. Iste o kapinin açilma sesidir niyet. Artik orada bu agacin nereye, nasil ve ne zaman dikilecegi konusunda düsünceler belirir. Bir karara varilir artik. Niyet bir karara varmaktir. Düsüncede sadece bir kipirtiyken; ideler dünyasinin muglakligindan gerçegin soguk ve tanimlanabilir bahçesine dogru yürümüstür. Artik geriye sadece adimin esikten ileriye dogru atilmasi kalmaktadir. Yani eylem. Niyet, bu nedenle hayalin eyleme geçmek için adimlarin kizdirildigi, ellerin hohlandigi ve ileri dogru kararli bakislarin atildigi bir hengamedir. Niyet, baslama çizgisine konulan dizdir. Az sonra kosunun basladigini belirtir bir silah patlayacaktir. O silah niyetin sahibinin yani o dizi oraya koyanin bizatihi kendisine aittir. Tetigi çeken de yarisçinin kendisidir.

Lafza-i Celal: Allah
AHMET EDIP BASARAN

Esma-i hüsna Allah lafziyla baslar. Bu isim -Allah- O’nun (cc) doksan dokuz isminin en büyügüdür. Imam Gazzali, bu büyüklügü izah ederken su hikmet dolu ölçüyü hatirlatir bize: “Çünkü bu, içinden hiçbir sey müstesna olmaksizin, bütün Ilahi sifatlari cem eden zata delalet etmektedir. Diger isimleri ise, ilim, kudret, fiil gibi yalniz ifade ettikleri mana birimlerine delalet etmektedir.” Islam’in temel umdelerinden biri olan tevhid, Allah’in zatiyla kaimdir. O’ndan (cc) baska ilah yoktur. Insan, bütün kalbiyle yalnizca Allah’a baglanmali, ne dileyecekse sadece O’ndan (cc) dilemelidir. Hayatin içinde istek ve arzularin sonu yoktur ve insan bu istek ve arzularini Allah’tan baska mercilere yönelttiginde mü’min olma vasfini yitirmeye baslar. Insan varligini kime, neye borçluysa ona yalvarip yakarir. Böylesine sahih bir hakikati yitiren insan neye sahip olabilir? Allah’i yitirmis insan neyi bulabilir, Allah’i bulan insan neyi kaybedebilir?

Allah’in Korumasi Altinda Olmak: Ismet
DR. KÜBRA ZÜMRÜT ORHAN

Kelam alimleri tarafindan bütün peygamberlerde ortak olarak bulundugu belirtilen ve bulunmasi da zorunlu kabul edilen sifatlari ele aldigimiz yazi dizisine devam ediyoruz.
Peygamberlerin ortak vasiflarindan biri de ismettir. Arapça bir kelime olan ismet; sözlükte, men etmek, engel olmak, korumak, gelebilecek zarari bertaraf etmek gibi anlamlara gelmektedir. Dini bir terim olarak ise; peygamberlerin Allah tarafindan günah islemekten korunmasi anlamini ifade etmektedir. Hazret-i Peygamber de ismetle ayni kökten türemis olan masum kelimesini, “Allah tarafindan korunan kimse.” seklinde açiklamistir.

Yarin Ölecekmis Gibi
GÖKHAN ERGÜR

Dünya bir ayrilik istasyonu fakat biz bunu bir türlü aklimizda tutamiyoruz. Yüksek katli binalara, maas bordrolarina, dev ekran televizyonlara aldanip gerçek vatanimizi unutuyoruz. Bu renkli panayirin amaci da zaten bu: Ölümü düsünme, satin al ve tüket. Tükettikçe yasadigimizi, mutlu oldugumuzu ve gerçek anlama kavustugumuzu düsünüyoruz fakat gerçek olan su ki tükettikçe tükeniyor ve anlamdan uzaklasiyoruz.
Anlamdan uzaklasmak gerçeklikten de uzaklasmadir, bir nevi uyusmadir. Nereden gelip nereye gidecegimizi, sonlu olan hayatimizi, aslinda ne için yaratildigimizi unutmaktir. Insan unuttukça garip bir rehavete kapiliyor ve bu rehavet de bizi incelikli yasamaktan alikoyuyor. Oysa insan bir son oldugunu ve günü gelince bu dünyadan yanina hiçbir sey almadan gerçeklige dogru yol alacagini aklinda tutsa, her gün hatirlasa daha baska yasamaya baslar. Misal bugün yaptigi gibi ufak bahanelerle kalp kirmaz, kötü söz konusmaz. Nezaketle ve hassasiyetle dünyanin en kiymetli sanat eserine yaklasiyor gibi yaklasir her kalbe. Sadece insana degil yaratilmis canli, cansiz her varliga dikkatle ve muhabbetle yaklasir; yalniz basina göge dogru uzanmis bir agacin, parçalanmis kayanin, birden baslayan saganak yagisin bir anlami, mesaji oldugunu bilir ve buna göre bir muhabbet gelistirir.

(Yazilarin tamami derginin 91. sayisinda.)

GÜLBAHÇE ÇOCUK EKI

Ilim ve Irfan dergisi Gülbahçe Çocuk ekinde,
Arif Dede
Cesur Küçük
Melih Tugtag
Betül Nurata
Ahmet Demir
Seval Sahin Cevizci
Yazi ve çizgileriyle yer aliyor.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016