SAADETTIN ACAR | Şubat | 2018 | KÖSELER
Mü’minlerin annesi, Hazret-i Peygamberin hanimi, Hazret-i Ebubekir’in kizi. Annesi Kinane kabilesinden Ümmü Ruman’dir. Es-Sadika lakabi, hem babasinin Siddik lakabiyla taninmasindan hem ugradigi iftirada dogru söylediginden kendisine verilmistir. Ümmü Abdullah künyesi, çocugu olmadigi halde kiz kardesi Esma’nin oglu Abdullah bin Zübeyr’e nispetle bizzat Efendimiz tarafindan kullanilmistir. Hazret-i Ali, bir hadiste ondan söz ederken, Resulullahin sevgilisi anlamina gelen haliletu Resulullah tabirini kullanmistir. Rivayetlerde Efendimizin ona Humeyra diye hitap ettigi de zikredilmistir.
Peygamberlikten 4 yil sonra dogmustur. Efendimiz ile nikahi Mekke’de kiyilmis, evlilik ise Medine’de Hicret’in 2. yilinda gerçeklesmistir. Rivayetlerde babasi Hazret-i Ebubekir’in mehir parasi olarak 500 dirhemi Efendimize borç verdigi belirtilmektedir. Aise, artik mü’minlerin annesi anlamina gelen ümmü’l-mü’minindir.
Iftira ettiler; hakkinda ayet indi
Hazret-i Aise, Peygamber Efendimizle birlikte birçok savasa katilmis, geri hizmette çalismistir. Efendimizin birçok özel sirrina vakif olmus; Mekke’nin fethinde seferin ne tarafa olacagini herkesten gizlemis, bir tek Hazret-i Aise’ye bilgi vermistir. Ki babasi Hazret-i Ebubekir bile seferin Mekke’ye olacagini ondan ögrenmistir. Efendimizin diger zevceleriyle birlikte Veda haccinda da hazir bulunmustur. Hazret-i Aise’nin hayatinda Beni Mustalik Gazvesinin yeri ise apayridir. Çünkü bu Gazve dolayisiyla ömrü boyunca unutamayacagi bir olay yasamistir:
Beni Mustalik Gazvesinde Efendimizle birlikte yer alan Hazret-i Aise, dönüsteki molalarin birinde, bir ihtiyaci için ordudan ayrilmis, dönüsünde boynundaki gerdanligi bulamamis, onu bulmak amaciyla geri dönmüstür. Olanlardan kimsenin haberi olmadigi için bu arada orduya hareket emri verilmis, Hazret-i Aise ordunun konakladigi mekana dönünce kimseyi bulamayip kendisini almaya geleceklerini düsünerek beklemeye baslamistir. Güvenlik amaciyla orduya artçilik yapan Safvan bin Muattal (ra), mü’minlerin annesini yapayalniz görünce, onu devesine bindirip orduya yetistirmistir.
Olan bu sekilde cereyan etmisti ama bu kadari, Efendimizi hançerlemek için firsat kollayan münafiklar için yeterliydi. Basta münafiklarin lideri Abdullah bin Übey bin Selul olmak üzere bir grup, Hazret-i Aise annemize iftira kampanyasi baslattilar. Amaç Resulullahti, kurban Aise’ydi. Buna sahabeden bazisi da inaninca olay büyük bir kampanyaya dönüstü. Efendimiz ve Hazret-i Ebubekir bu olaydan dolayi çok sikintili günler yasadilar ama en büyük sikintiyi kuskusuz annemiz Aise yasamaktaydi. Üzüntüsünden hastalanip baba evine kapanan, günlerce ve gecelerce aglayan annemiz Aise, kendisini temize çikarmasi için Allah’a yalvarip yakardi.

(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisinin Subat sayisinda, sayi: 66)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016