PROF. DR. SELAHATTIN YILDIRIM | Mayıs | 2016 | KÖSELER
Ekmel ve en son din olan Islam, insana insan olmasi, inanan insan olmasi ve çalisan insan olmasi açisindan üç deger takdir etmistir. Bir mü’min olarak Allah’in takdir ettigi bu degerleri korumak için inanan insan olmanin yaninda çaliskan insan olmanin önemi çok büyüktür. Mü’min kisi için çalisma alanlarinin en önemlisi helal rizik elde etmek için gayret sarf etmektir. Haramlardan, süpheli seylerden sakinip helal kazanç elde etme ve helalle beslenme insan onurunu koruyan temel faktördür. Çünkü helal rizikla beslenmek hem peygamberlere hem de mü’minlere Allah tarafindan emredilmis olan bir husustur. Bir ayet-i kerimede peygamberlere söyle emredilmistir: “Ey peygamberler! Temiz olan seylerden yiyin; güzel isler yapin. Ben sizin yaptiklarinizi hakkiyla bilmekteyim.” (Mü’minun, 51) Ayni sey müminlere de emredilmis ve söyle buyrulmustur: “Ey iman edenler! Size verdigimiz riziklarin temiz olanlarindan yiyin, eger siz yalniz Allah’a kulluk ediyorsaniz O’na sükredin.” (Bakara, 172)
Islam’in insana insan olarak verdigi deger Kur’an’da su ifadelerle ortaya konmustur: “Andolsun, biz insanoglunu serefli kildik. Onlari karada ve denizde tasidik. Kendilerini en güzel ve temiz seylerden riziklandirdik ve onlari, yarattiklarimizin birçogundan üstün kildik.” (Isra, 70)
Ayette görüldügü gibi insanin mükerrem ve serefli bir varlik oldugunu ortaya koyan degerler arasinda temiz seylerle riziklandirilmis olmasina özellikle vurgu yapilmistir. Bundan anlasilmaktadir ki insanin izzet ve onurunu koruyabilmesi haramlardan ve yasaklardan kaçinmasiyla mümkün olacaktir. Ibn Mes’ud (ra) Hazretlerine birisi söyle bir soru sormus: “Adamin biri çok fazla ibadet ediyor. Arada bir de haram isliyor. Birisi de fazla ibadet etmemekle birlikte haramdan kendisini çok sakindiriyor. Sana göre bunlarin hangisi daha kiymetlidir?” Ibn Mes’ud (ra) bu soruya söyle cevap vermis: “Haramlari terk etmeyi hiçbir seye degismem.”

(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisi Mayis (2016) sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016