PROF. DR. ALI AKPINAR | Eylül | 2015 | KÖSELER
Hazret-i Ibrahim ailesi, aile boyu hepimiz için en güzel örnektir. Onlar her konuda örnektirler. Bunun için biz, bizzat Peygamberimizden ögrendigimiz salavat dualarinda Hazret-i Ibrahim ve ailesini anariz: Allahim Ibrahim ve ailesine selam ettigin gibi. Ibrahim ve ailesini mübarek kildigin gibi, diyerek. Gerçekten de yüce Allah, Ibrahim aleyhisselama aile boyu selam etmis, yardim etmis, hayirla anmis; yine o aileyi bereketli kilmistir. Öyle bir bereket ki, kiyamete kadar kutlu divan namazda hayirla anilan bir aile olmustur.
Hazret-i Ibrahim ve iki oglu Hazret-i Ismail ve Hazret-i Ishak peygamberler. Hazret-i Ibrahim’in mübarek esleri Hazret-iS are ve Hazret-i Hacer annelerimiz. Hepsinin hayatindan alacagimiz ayri ayri dersler var.
Hazret-i Ibrahim’in teslimiyet örnekligini Kur’an-i Kerim söyle beyan eder: “Ibrahim ve Ismail, Kabe'nin temellerini yükseltiyordu. ‘Rabbimiz! Yaptigimizi kabul buyur. Süphesiz ki, sen hem isitir hem bilirsin!’ dediler: Rabbimiz! Ikimizi sana teslim olanlardan kil, soyumuzdan da sana teslim olanlardan bir ümmet yetistir. Bize ibadet yollarimizi göster, tevbemizi kabul buyur, çünkü tevbeleri daima kabul eden, merhametli olan ancak sensin!” (Bakara, 127-128)
“Rabbi ona, ‘Teslim ol!’ buyurdugunda, ‘Âlemlerin Rabbine teslim oldum!’ demisti. Ibrahim bunu ogullarina vasiyet etti. Yakup da, ‘Ogullarim! Allah dini size seçti, siz de ancak O'na teslim olmus olarak can verin!’ dedi.” (Bakara 131-132)

Baba ile ogulun birlikte imtihani
Hazret-i Ibrahim peygamberin hayatinda yasadigi en çarpici teslimiyet örnegi kurban etmeye hazir olusudur. Onun teslimiyet örnekligi, çok sevdigi oglunu kurban etme emriyle baska bir boyut kazanir. Yüce Rabbimiz, onu oglunu kurban etme emriyle sinar. Hazret-i Ibrahim, rüyada aldigi Ilahi emir geregince oglunu kurban etmeye yatirir ve sonuçta sinavi kazanir. Yüce Yaratici, onun bu iyi niyet ve teslimiyetine karsilik, koç kurban etmesini emreder. Aslinda Rabbimizin istegi, ne insanlarin kendisine kurban edilmesi ne de hayvanlarin kurban edilmesidir. O’nun(cc) asil muradi, kullarinin kendi emrine tam bir teslimiyetle boyun egmeleridir. Hazret-i Ibrahim ve oglu Hazret-i Ismail’in sahsinda bu gerçeklesmis, baba ogul yüce Yaratici’ya teslim olmanin en güzel örnekligini sunmuslardir. Biri Rabbi için canindan geçen ogul, digeri Rabbi için en sevdigi oglundan geçen baba. Iste bir ibadet olan kurban, yeri gelince her seyden geçebilme bilinci kazandirir sahiplerine. Konu Kur’an ayetlerinde söyle anlatilir:
“Çocuk onun yaninda kosma çagina erisince Ibrahim ona, ‘Yavrum!’ dedi, ‘Ben uykuda görüyorum ki ben seni kesiyorum; düsün bak, ne dersin?’ Çocuk, ‘Babacigim, sana emredileni yap, insallah beni sabredenlerden bulacaksin!’ dedi. Ikisi de böylece teslim olup çocugu alni üzerine yatirinca, biz ona, ‘Ibrahim!’ diye seslendik. ‘Sen rüyayi dogruladin!’ Iste biz, güzel davrananlari böyle mükafatlandiririz! Gerçekten bu, apaçik bir sinav idi. Ve fidye olarak ona büyük bir kurbanlik verdik. Sonra gelenler arasinda ona iyi bir ün biraktik.” (Saffat, 102-108)

(Yazinini tamami Ilim ve Irfan dergisi Eylül (2015) sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016