PROF. DR. SÜLEYMAN DERIN | Temmuz | 2015 | AYIN KONUSU
Sufilerin en önemli tarafi amele verdikleri önemdir. Onlara göre sadece bilmek yetmez esas önemli olan yasamaktir. Zira Kur’an-i Kerim sahip oldugu ilmi yasamayan Beni Israil alimlerini kitap yüklü merkeplere benzetmistir. (Cuma, 5) Ne var ki ilim olmadan yapilan amel de insani sapikliga, bid’atlara götürür. Bu konuda sufilerin ölçüsü Imam Malik’in (ra) su sözü olmustur: “Kim tasavvuf ilimlerine dalar da fikih ilmini ihmal ederse zindik olur, kim de fikih ilmini ögrenir tasavvuf ve diger manevi ilimlerden uzak kalirsa fasik olur, bu ikisini kendinde cem eden ise hakikat ehli olur.”

Imam Malik’in (ra) bu sözü günümüzdeki maneviyat ehli için çok önemlidir. Zira bazi sufiler zahiri ilimleri kabuk ilmi, kisir ilmi diyerek küçümserken, zahiri ilim sahipleri de manevi terbiye ve tezkiye yolu olan tasavvufu ve sufileri küçümsemekte, tasavvufu uçan kaçan insanlarin hayal dünyasi olarak görmektedirler.

Sufilerin ilim konusundaki bu hatali tutumu maazallah onlari zindikliga götürmektedir. Söyle ki ilimden uzak duran cahil sufi ya kendi gördügü rüyalara ya da etrafindakilerin her tür kesif ve ilhamlarina körü körüne inanacaktir. Sap ile samani birbirine karistiracak, akidesini bile zamanla Islam inancinin disina çikaracaktir. Mesela seyhinin her seyi görüp bildigi, kiyamette kesinlikle kendini kurtaracagi gibi yanlislara düsecek ve hatta bunun da ötesinde haramlari helal saymak gibi ibahilik batakligina dalacaktir.

Nitekim daha Imam Rabbani zamaninda bile onun halifeleri arasinda yanlis isler yapanlar ve itikada ters islerde bulunanlar olmustur. Imam Rabbani Hazretleri, insana secde yasaklandigi halde kendisine secde edilmesine müsaade eden böyle birine su uyarida bulunur: “Sunu da ifade edeyim ki, muteber kisilerin anlattigina göre, halifelerinizden bazilari için müritleri yeri öpmekle yetinmeyip secde ediyorlarmis. Bu isin kötülügü günesten daha açiktir. Onlari bundan men ediniz ve siddetle yasaklayiniz. Bu tür fiillerden sakinmak, herkes için gereklidir, özellikle de halka önder olan kisiler için. Onun için bu tür islerden uzak durmak en zaruri seylerdendir. Çünkü takipçileri onun amellerine uyacaklar ve belaya düseceklerdir.”

(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisi Temmuz (2015) sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016